04.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aprilphoto).
Sušenie húb je účinný spôsob, ako si vychutnať ich jedinečnú chuť počas celého roka. Najdôležitejšie je správne spracovanie a výber správneho miesta na skladovanie v nádobách. Poradíme vám, ako skladovať sušené huby, aby nesplesniveli.
Huby sú cenným doplnkom jedál. Môžu sa použiť ako základ pre aromatickú omáčku na cestoviny alebo kašu alebo sa môžu pridať do duseného mäsa a pečene. Najobľúbenejšími druhmi sušených húb sú hríby, kozáky, čírovky, masliaky a podpňovky. To umožňuje ich dlhodobé skladovanie pri zachovaní ich chuťových vlastností. Za správnych podmienok zostávajú vhodné na konzumáciu až tri roky.
Ako skladujete sušené huby v nádobe? Skladujte ich tu
Príprava húb na sušenie zahŕňa ich očistenie od zvyškov steliva a ihličia. Najlepšie je to urobiť za sucha. Potom zozbierané druhy nakrájajte na tenké plátky a vysušte ich v sušičke pri teplote 50 až 70 °C. Posledným krokom je ich prenesenie do vzduchotesnej nádoby.
Najjednoduchšie je vložiť výrobok do nádoby s tesne priliehajúcim uzáverom. Ten poskytuje ochranu pred vlhkosťou, ktorá je, žiaľ, najväčším nepriateľom sušených húb. Umiestnite nádobu na tmavé a suché miesto bez prístupu slnka. Najpriaznivejšia teplota na skladovanie je 18 stupňov Celzia. Potom si môžete byť istí, že sa k vašim zásobám nedostanú žiadni škodcovia ani plesne.
Môžu sa sušené huby pokaziť? Vyskúšajte trik s ryžou
Ak chcete mať istotu, že sa hubám nič zlé nestane, pridajte do nádoby niekoľko zrniek ryže. Tá prirodzene absorbuje vlhkosť. Nemáte ju doma? Nemusíte sa obávať. Veľmi dobre poslúžia aj bobkové listy. Účinne odpudzujú potravinové mole. Nezabúdajte, že nesprávne skladovanie sušených húb znamená, že môžu stratiť svoje vlastnosti, stať sa nepoužiteľnými a jednoducho sa pokaziť. Jednou z najčastejších chýb je skladovanie húb v plastových nádobách, ktoré nezabezpečujú dostatočnú cirkuláciu vzduchu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vložte ho do nádoby so sušenými hubami. Už sa nepokazia
Budete huby sušiť? Tieto druhy radšej vynechajte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.