05.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Medoks).
Mrkvová šťava má množstvo benefitov – znižuje oxidačný stres a hladinu škodlivého cholesterolu, chráni srdce, posilňuje imunitu a zlepšuje zrak. Ako sa ukázalo, má ešte jednu výhodu – zlepšuje tón pleti. S akým silným efektom môžeme počítať?
Mrkva je jednoznačne jedna z najzdravších druhov zeleniny, ktorú môžeme jesť po celý rok. Je cenným zdrojom karotenoidov – antioxidantov, ktoré sú zároveň farbivami, ktoré mu dodávajú charakteristickú oranžovú farbu. V mrkve nájdeme niekoľko druhov karotenoidov, ako napr. luteín, lykopén, alfa-karotén a beta-karotén, teda provitamín A, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A, regulujúci mnohé procesy, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu.
Mrkva je tiež bohatá na flavonoidy, ako je kaempferol, luteolín a kvercetín, ako aj na fenolové zlúčeniny, ako je kyselina chlorogénová hydroxyškoricová, kyselina ferulová, kyselina p-kumarová, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina kávová. Sú dôvodom, prečo má táto zelenina silné vlastnosti proti voľným radikálom.
Okrem antioxidantov obsahuje mrkva aj množstvo vitamínov a mikroelementov, ako sú:
- vitamín C,
- tiamín,
- riboflavín,
- niacín,
- vitamín B6,
- vitamín E,
- vitamín K,
- kyselina listová,
- vápnik,
- železo,
- horčík,
- fosfor,
- draslík,
- sodík,
- zinok.
Mrkva je tiež zdrojom vzácneho stopového prvku – molybdénu, ktorý reguluje metabolické procesy v tele. Kvôli množstvu cenných vitamínov a minerálov sa mrkva podáva pacientom trpiacim avitaminózou A, t.j. nedostatkom vitamínu A, ktorý sa prejavuje veľmi suchou pokožkou na rukách, stehnách, lakťoch a kolenách, ako aj suchými očami a zlým zrakom. po zotmení. Táto zelenina sa odporúča aj pri stavoch ťažkej podvýživy a chudokrvnosti.
Mení mrkvová šťava farbu pokožky?
Mrkva je dobre známa pre svoje pozitívne účinky na pokožku. To všetko má na svedomí vitamín C, ktorý je silným antioxidantom a chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je zodpovedný za udržanie správnej hydratácie a pružnosti pokožky. Je tiež zdrojom karotenoidov, ktoré chránia pokožku pred poškodením ultrafialovým žiarením a robia ju žiarivejšou a hladšou. Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia mrkvy, najmä vo forme šťavy, zlepšuje tón pleti a môže ho dokonca zmeniť!
- Podľa vedcov zo Škótska, ktorí skúmajú súvislosť medzi stravovacími návykmi a farbou pleti, sa vaša pleť môže zmeniť už za šesť týždňov.
Všetko, čo musíme urobiť, je zvýšiť porciu ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme s vysokým obsahom beta-karoténu a lykopénu, ako napríklad:
- mrkva,
- paradajky,
- broskyne,
- sladké zemiaky,
- marhule.
Mrkvová šťava obsahuje podstatne viac betakaroténu ako surová mrkva a pri pravidelnom pití môže výrazne stmavnúť pokožku. V extrémnych prípadoch môže dokonca viesť ku karotenémii, čo je stav, pri ktorom pokožka nadobudne žltkastý odtieň v dôsledku príliš veľkého množstva betakaroténu v krvi. Potom jednoducho znížte množstvo vypitého džúsu, aby sa farba pleti vrátila do normálu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ovocie dlhovekosti: Toto je tajná zbraň proti starnutiu a nadváhe!
Nazývajú ho zelené zlato. Zlepšuje zrak a udržuje mladosť po celé roky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.