Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Paradajkový koncentrát a passata nie sú to isté. Mnoho Slovákov sa dopúšťa tejto chyby

5.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál? Hoci oba výrobky obsahujú paradajky,...

5.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál? Hoci oba výrobky obsahujú paradajky, môžu sa používať na veľmi odlišné účely. Znalosť rozdielu vám pomôže vyhnúť sa prípadným kulinárskym chybám a prešľapom.

paradajkový pretlak
Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál?
Foto: shutterstock/Sea Wave

Passata aj paradajkový koncentrát pozostávajú z veľmi obľúbenej červenej zeleniny. Okrem toho majú podobnú chuť a vzhľad. Navyše ich niekedy môžeme používať zameniteľne, hoci v tomto prípade sa odporúča opatrnosť. Najlepšie je poznať vlastnosti jedného a druhého výrobku, aby sme vedeli, na čo ich použiť.

Čo je paradajkový koncentrát? Používame ho najmä do polievok a omáčok

Čo je paradajkový koncentrát?
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Paradajkový koncentrát pozná prakticky každý. Je to výrobok, ktorý možno bezpochyby označiť za najčastejšie používaný v talianskej kuchyni. Čo to však presne je?

  • Paradajkový koncentrát sa vyrába silným rozdrvením tejto zeleniny a odparením jej prebytočnej šťavy.

Na jeho výrobu musia byť paradajky čerstvé a bez akýchkoľvek chýb alebo poškodení. V počiatočnom procese sa zelenina zahreje na teplotu až 85 stupňov Celzia a šupka sa oddelí od dužiny. Spracované paradajky sa očistia a pasterizujú vo vhodných nádobách.

Paradajkový pretlak sa používa najmä na:

  • obalenie spodnej časti pizze,
  • obohatenie chuti omáčky na špagety,
  • prípravu paradajkovej polievky.

Stačí pridať jednu alebo dve polievkové lyžice do vývaru a dosiahnete požadovaný efekt. S passatou je to trochu inak.

Čo je passata? Rozdiel je v konzistencii. Na dosiahnutie účinku je potrebné oveľa viac

Čo je passata? Rozdiel je v konzistencii.
Foto: shutterstock/Bruno D Andrea

Passata sa od paradajkového koncentrátu líši okrem iného intenzitou chuti a konzistenciou.

  • Kým do omáčky alebo polievky stačí pridať trochu koncentrátu, v prípade passaty musíte naliať celú fľašu.

Napriek tomu ju mnohí ľudia oceňujú pre jej jemnejšiu chuť. Výroba passaty je tiež trochu odlišná. Paradajky sa najprv nakrájajú a potom sa podrobia procesu pyré. Zloženie výrobku je zvyčajne veľmi jednoduché, aj keď sa môžeme stretnúť s prímesou soli alebo s miernou obmenou pasty s bylinkami – zvyčajne s bazalkou.

Passata na rozdiel od koncentrátov nepotrebuje dlhšiu tepelnú úpravu a nemusíme ju variť. To všetko vďaka tomu, že sa varí už v štádiu výroby. V kuchyni ju môžeme použiť ako základ pre omáčku na pizzu, ale natierať ju na spodok cesta nebude dobrý nápad. Je totiž príliš ľahká a liata a nevyhnutne sa vsiakne. Dobre však poslúži ako:

  • prísada do plnenej kapusty,
  • na cestoviny,
  • na zapekanie.

Vždy sa dá tiež zahusťovať pridaním trochy koncentrátu, ktorý už poznáme. Okrem passaty možno v obchodoch s potravinami nájsť aj ďalší podobný výrobok. Ide o paradajkový pretlak, ktorý sa líši prítomnosťou celých kúskov paradajok. Vždy by ste však mali dávať pozor na to, či sú so šupkou alebo bez nej.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice

Paradajková polievka je hotová za 20 minút. Je taká chutná, že si už nikdy neurobíte obyčajnú


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pripevnite toto k vodovodnej batérii a nechajte pôsobiť celú noc. Výsledok prekoná všetky očakávania

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Traveler0205). Vodný kameň na vodovodnej batérii nielen kazí estetický vzhľad vašej kúpeľne, ale môže aj upchať potrubie a obmedziť…

Takéto hrnce predstavujú obrovské riziko pre zdravie

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/VI Studio). Sú nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne, no ich poškodenie môže vážne ohroziť vaše zdravie. Ako rozpoznať, že váš…

Taliani kontrolujú slovenských turistov. Ide o jeden z kusov oblečenia

19.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Talianske pobrežie Ligúrie a rozprávkové mestečká Cinque Terre každoročne priťahujú tisíce Slovákov. No pozor – romantická prechádzka medzi…

Toto je najčastejšia chyba vodičov. Nikdy to nerobte pri umývaní auta

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff). Umývanie auta patrí medzi jarné povinnosti každého vodiča. Po skončení mrazov konečne môžete dôkladne vyčistiť svoje vozidlo. Poznáte…

Nalejte do vody tri lyžice tohto produktu. Vaše laminátové podlahy budú žiariť ako nové!

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pormezz). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky! Tento bežný kuchynský pomocník odstráni škvrny, šmuhy a nečistoty z vašich laminátových podláh…

Auto Trendy

Tajomstvo budúcnosti: Kov, ktorý odoláva extrémom od -196°C do 600°C

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veda opäť dokazuje, že to, čo sme považovali za sci-fi, sa stáva realitou. Vedcom z Južnej Kórey sa podarilo vyvinúť revolučný materiál, ktorý odoláva nielen…

Elektrické autá sa vďaka novej technológii stanú hybridmi

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault a jeho divízia HORSE predstavujú revolučné riešenie, ktoré môže zmeniť budúcnosť elektromobilov. Pomocou unikátneho systému premenia čisto elektrické autá na hybridy, čím reagujú na…

Subaru predstavuje prvý airbag pre cyklistov na svete!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Japonská automobilka Subaru však prichádza s prelomovou inováciou – prvým airbagom na svete, ktorý je špeciálne navrhnutý na…

Najväčšia chyba pri umývaní auta: Robíte ju aj vy?

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta je pre mnohých vodičov neoddeliteľnou súčasťou jarnej údržby. Bezkontaktné umyvárne ponúkajú pohodlný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť nečistôt. Avšak nesprávny postup môže…

Nový elektromobil prekonáva očakávania s benzínovým motorom ako generátorom!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda prichádza s niečím nečakaným. Jej nový elektromobil EZ-60 dokazuje, že inovácie nemajú hraníc. Tentokrát prekvapila kombináciou elektrického pohonu a benzínového motora. Ako to vlastne…

Ostrov, ktorý mení národnosť každých šesť mesiacov: Bizarný príbeh hranice, kde raz ste Španiel a potom Francúz

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte ako občan Španielska, no o pár mesiacov sa stanete Francúzom – bez toho, aby ste sa čo i len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov