6.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).
Podľa starých mám je kysnuté cesto posvätná vec, ktorú by mala každá sebavedomá gazdiná dokonale ovládať. Majsterkami kysnutého cesta sú samozrejme naše babičky a dnes pre vás máme práve klasický recept, ktorý sa nedá pokaziť. Čo je dôležité? Čas, teplota a určitý trik s vajíčkami.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/03/kysnute-cesto.jpg)
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna
Ako pripraviť kysnuté cesto tak, aby bolo nadýchané, krásne vykysnuté, primerane sladké a jednoducho chutné, že sa zbláznite z prejedenia? Samozrejme, každý úspech v kuchyni závisí od prístupu človeka a moja babička mi vždy hovorila, že ak má gazdiná zlú náladu, pripáli aj vodu na čaj. A pokiaľ ide o kysnuté cesto, dôležité je nechať ho vykysnúť v teple. Ale predtým, ako cesto začne kysnúť, ho treba, samozrejme, vymiesiť. Pridávate vajcia vcelku? Neodporúča sa.
- Do kysnutého cesta vždy pridávajte rozšľahané vajcia.
Moja babička pridávala do rozšľahaných vajec navyše trochu octu. To spôsobilo, že cesto takmer utieklo z misy.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/11/shutterstock_2433775109.jpg)
Foto: shutterstock/SergeyKlopotov
Kysnuté cesto – starý a rokmi overený recept
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 50 g čerstvého droždia,
- 100 g masla,
- cca. 5 polievkových lyžíc cukru,
- 1 celé vajce a jeden žĺtok,
- 250 ml mlieka,
- navyše: obľúbené ovocie, orechy, kandizovaná kôra.
Kysnuté cesto – spôsob prípravy:
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/08/shutterstock_2446047899.jpg)
Foto: shutterstock/New Africa
1. Vložte maslo do hrnca a rozpustite ho. Nechajte ho mierne vychladnúť. Medzitým zohrejte mlieko. Nesmie byť teplejšie ako 40 stupňov.
2. Pripravte si misku (uistite sa, že nie je studená) a rozdrobte do nej droždie. Potom pridáme cukor a rozotrieme. Pridáme 4 polievkové lyžice pšeničnej múky a mlieko. Všetky prísady dobre premiešajte a odložte na teplé miesto bez prievanu na 15 – 20 minút. Misku s kváskom samozrejme prikryte utierkou.
3. Keď je cesto veľmi napenené, preosejte doň zvyšok múky, pridajte rozšľahané vajce a žĺtok a začnite miesiť teplými rukami, pričom postupne pridávajte rozpustené maslo.
4. Hnetenie kysnutého cesta môže trvať až 20 minút. Keď sa začne odlepovať od rúk, zľahka ho poklepte, opäť ho prikryte utierkou a odložte na bok, tentoraz na hodinu, aby vykyslo.
5. Keď cesto pevne vykysne, preložte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vrchnú časť cesta potrieme rozšľahaným vajcom. Vykysnuté cesto pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 40 – 50 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč zmizne z taniera v okamihu. Poteší vás svojou chuťou a vyzerá, akoby bol z cukrárne
Zabudnite na pekáreň! Domáce chrumkavé žemle pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.