6.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eirene Fagus)
Chlieb natretý maslom je tak pevne zakorenený v našich kulinárskych tradíciách, že mnohí ľudia vôbec neuvažujú o tom, že je možné jesť inak. Pritom existuje mnoho zdravších náhrad, ktoré chutia rovnako dobre. Najmä seniori a ľudia s rizikom kardiovaskulárnych ochorení by mali siahnuť po humuse. Vysvetlíme vám, ako ho jesť, aby ste z jeho vlastností vyťažili čo najviac.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2036164010.jpg)
Foto: shutterstock/Eirene Fagus
Hummus alebo cícerová pasta pochádza z Blízkeho východu a je nielen chutnou nátierkou na chlieb alebo dipom k zelenine, ale predovšetkým zdrojom mnohých výživových hodnôt. Vďaka vysokému obsahu rastlinných bielkovín je obzvlášť cenená vo vegetariánskej a vegánskej strave. Bielkoviny sú kľúčom k budovaniu svalovej hmoty a pocitu sýtosti, ktorý je pri chudnutí neoceniteľný.
V humuse nájdete vitamíny A, B, C a minerály, ako je železo, horčík a draslík. Je tiež zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cholesterolu. Môže byť aj vaším spojencom v boji proti anémii a má antiaterosklerotické vlastnosti.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1889831041.jpg)
Foto: shutterstock/abeer estaitia
Táto orientálna pasta môže vďaka obsahu saponínov a kyseliny fytovej pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny. Jej protizápalové a antioxidačné vlastnosti sú ďalším dôvodom, prečo siahnuť po hummuse častejšie.
V súčasnosti sa humus dá ľahko kúpiť vo väčšine obchodov s potravinami. Cena jedného balenia sa pohybuje od 2 do 5 eur. Je to pomerne veľa, ale cícerovú pastu si môžete ľahko vyrobiť aj sami doma. Potrebujete len niekoľko ingrediencií a mixér. Príprava tejto vegánskej a bezlepkovej nátierky vám zaberie len 15 minút.
Recept na domácu cícerovú pastu
Ingrediencie:
- 400 g uvareného cíceru (z konzervy)
- 4 PL pasty tahini
- 1 strúčik cesnaku
- 5 PL olivového oleja
- Šťava z jedného citróna
- 6 polievkových lyžíc studenej vody
- pol čajovej lyžičky soli
- korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
Cícer z konzervy sceďte, aby ste získali 400 g hotového produktu. . Ak si vyberiete suchý cícer, je potrebné ho namočiť a uvariť. Na to je potrebných približne 170 g suchého cícera, ktorý po namočení a uvarení poskytne potrebné množstvo. Keď je cícer uvarený, pridajte k nemu pastu tahini, citrónovú šťavu, olej, vodu a korenie. Celú zmes rozmixujte na hladkú pastu.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1806659659.jpg)
Foto: shutterstock/Goskova Tatiana
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pomáha pri upchávaní čriev a podporuje rovnováhu cukru v krvi. Nájdete ho v každom obchode
Zabudnite na pekáreň! Domáce chrumkavé žemle pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.