6.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot)
Niekedy aj tie najjednoduchšie kvety prechádzajú ťažkým obdobím. Preto je užitočné poznať recept na rýchlo pripravenú a účinnú zmes. Hnojivo bohaté na živiny, ktoré má na dracény blahodarný účinok, možno pripraviť z kuchynských zvyškov.
Dracéna je jednou z najjednoduchších črepníkových rastlín na údržbu a môže pôsobivo ozdobiť každý interiér. A hoci starostlivosť o ňu nie je príliš zložitá, občas sa môže stať, že jej listy začnú žltnúť a odumierajú. Ak sa tak stane, okamžite zakročte. Využite na to odpad z domácnosti, ktorý produkujeme v kuchyni prakticky každý deň.
Dracéna stráca listy. Príčinou môžu byť nevhodné poveternostné podmienky
Majitelia dracény by nemali zabúdať na to, aby rastlinke poskytli miesto v jasných, dobre osvetlených priestoroch, kde sa udržiava teplota v rozmedzí 18 – 25 stupňov Celzia. Kvetine sa najlepšie darí v úrodnej, humusovej pôde bohatej na živiny, preto je dôležité nezabudnúť ju prihnojiť. Ďalšou dôležitou otázkou starostlivosti je zalievanie. Túto starostlivosť je potrebné vykonávať, keď je pôda suchá do hĺbky 2 cm. V lete a na jar by sa malo zalievať oveľa častejšie (dvakrát týždenne) ako na jeseň a v zime (raz za dva týždne).
Posledným aspektom, na ktorý by sme mali dbať, aby sa dracéna správne vyvíjala, nestrácala listy a nežltla, je úroveň vlhkosti vzduchu. Na tento účel sa odporúča umiestniť do blízkosti kvetináča zvlhčovač vzduchu. Môže byť obzvlášť užitočný počas vykurovacej sezóny, keď je rastlina najviac ohrozená stratou kondície. Dodatočnú podporu poskytne aj použitie domáceho kondicionéra na báze kuchynského odpadu. Tento produkt používa mnoho ľudí na celom svete v ranných hodinách.
Dracéna – žlté listy. Zachráňte rastlinu pomocou domáceho prípravku
Káva je produkt, po ktorom ráno mnohí ľudia radi siahnu. Zaujímavé je, že na tomto nápoji si pochutnávajú nielen ľudia, ale aj rastliny. Roztok vytvorený z kávovej usadeniny je jednou z najlepších živín, ktorými môžeme ošetriť dracénu. Je to hnojivo bohaté na fosfor, horčík a draslík, navyše okysľuje substrát, čo je ideálne pre preferencie tejto jedinečnej rastliny. Všetko, čo musíme urobiť, je nasypať kávovú usadeninu späť do teplej vody po vypití kávy (na 1 polievkovú lyžicu je 250 ml). Po vychladnutí ich môžeme nasypať do kvetináča. Odporúča sa nerobiť to častejšie ako raz za dva týždne. Je dobré ju striedať s (neslanou) vodou po uvarenej zelenine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je známa ako rastlina nesmrteľnosti. Vždy sa oplatí mať ju na parapete
Ako sa rozmnožuje aloe vera? Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.