6.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ratibfilm).
Šalát Cézar je známy po celom svete a nájdete ho na jedálnom lístku takmer každej reštaurácie. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho mimoriadne jednoduchú prípravu. Klasický recept je však pravdepodobne najčastejšie upravovaným receptom na svete. Pridanie paradajok, cibule alebo (ó, hrôza!) cesnakovej omáčky? Radšej to nehovorte nahlas, lebo je to trápne. Pokiaľ to nie je šalát a’la Caesar, pretože ten nebude mať s originálom veľa spoločného.
Šalát Cézar je ľahká, ale chutná cesta do kulinárskeho neba. Dnes sa zameriame na klasický recept bez paradajok, cibule, papriky, cesnakovej omáčky a ďalších zbytočných prísad, ktoré len tlmia chuť šťavnatého kuracieho mäsa a výraznej omáčky na báze sardelí (ančovičiek), vaječných žĺtkov, citrónovej šťavy, olivového oleja a worcesterskej omáčky. Práve kurča a omáčka sú v Cézarovi najdôležitejšie a na to, aby ste dosiahli úspech, nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti. Stačí vám grilovacia panvica alebo elektrický gril a poriadny mixér.
Prečo meniť dokonalosť? Šalát Caesar – pôvodný recept
Ingrediencie:
- 1 veľké kuracie prsia,
- 2 hlávky rímskeho šalátu,
- 3 plátky kvalitného chleba, najlepšie kváskového,
- cca. 100 g parmezánu,
- 6 malých ančovičiek,
- 3 žĺtky,
- 1 strúčik cesnaku,
- lyžica horčice, najlepšie dijonskej,
- čajová lyžička worcestrovej omáčky,
- cca. 150 ml rastlinného alebo olivového oleja,
- 2 lyžice citrónovej šťavy,
- soľ, korenie.
Šalát Caesar – ako ho pripraviť:
1. Kuracie filé očistite a odstráňte všetky blany. Zľahka ho potrite soľou a korením a opečte na grile alebo grilovacej panvici. Keď je mäso ugrilované, odložte ho bokom, aby odpočívalo.
2. Medzitým si pripravte zvyšok. Začnite krutónmi. Chlieb roztrhajte v rukách alebo nakrájajte na kúsky a vložte do panvice zľahka potretej olivovým olejom (najlepšie je namočiť do oleja kúsok papierovej utierky a rozotrieť ňou tuk). Krutóny vložte do panvice a smažte ich, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
3. Postarajte sa o omáčku. Pripravte si ručný mixér, najlepšie s vysokou misou. Nakrájajte ančovičky a pretlačte cesnak v lise. Do nádoby nalejte žĺtky, pridajte horčicu, olej, ančovičky, cesnak a korenie. Pridajte aj 2 polievkové lyžice parmezánu nastrúhaného na malých očkách.
4. Na dno nádoby vložte mixér a všetko rozmixujte, pričom ho neodtrhávajte od dna. Keď omáčka začne hustnúť, pomaly pohybujte mixérom hore a dole, kým sa ingrediencie nespoja.
5. Odtrhnite listy šalátu a v prípade potreby ich opláchnite a osušte. Potom ich položte na servírovacie taniere, pridajte grilované kuracie mäso nakrájané na kúsky, posypte zvyškom parmezánu nastrúhaného na hrubšom strúhadle a zalejte dresingom.
TIP! Ak do šalátov používate grilované kuracie alebo morčacie mäso, nezabudnite ho vždy grilovať vcelku. Ak grilujete už nakrájané kúsky, z mäsa vytečie cenná šťava, a tak bude suché a bez chuti. Nezabudnite tiež nechať mäso po grilovaní niekoľko minút odpočívať a až potom ho nakrájať na plátky, aby sa kuchynské šťavy v mäse „upokojili“ a zostali v ňom uzavreté, kým teplota neklesne. Toto pravidlo platí aj pre grilované hamburgery a steaky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.