6.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AlbinaTimi).
Tento recept na lievance si okamžite ukradne vaše srdce a nudné sendviče budú preč. Trochu sa podobajú na americké pankejky, ale sú oveľa, oveľa lepšie. Odkiaľ pochádza ich nezvyčajná chuť a textúra? Všetko je to o jednom prídavku a výmene mlieka za cmar.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2168886985.jpg)
Foto: shutterstock/AlbinaTimi
Ak hovoríme o sladkých raňajkách, zvyčajne volíme palacinky, ovsenú kašu s ovocím, sladké pečivo a, samozrejme, všetky druhy palaciniek a lievancov. Nemáme nič proti palacinkám, naopak, myslíme si, že sú chutné, ale určite nie tak chutné a, čo je dôležité, nie tak rýchlo pripravené ako naše dnešné banánové lievance. Recept nebude robiť problém ani mladým kuchárom a chuť vám okamžite zlepší náladu. Ako ich pripravíte? Základom sú, samozrejme, banány, najlepšie pevne zrelé – sú mäkké a majú najprirodzenejšiu sladkosť. A nezabudnite na cmar – vďaka nemu budú lievance mäkké a krémové. Po takýchto lievancoch budete mať pocit, že svet je predsa len nádherné miesto na život.
Jemné banánové lievance. Ideálne na raňajky aj nie len
Ingrediencie:
- 250 g pšeničnej múky,
- 2 zrelé banány,
- 200 ml cmaru,
- plná čajová lyžička prášku do pečiva,
- štipka škorice (nepovinné),
- práškový cukor podľa chuti (nezabudnite, že banány sú sladké samé o sebe),
- 2 vajcia,
- tuk na smaženie.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_300365651.jpg)
Foto: shutterstock/Tomophafan
Banánové lievance – ako na to:
1. Vložte ošúpané banány do misky a roztlačte ich malým lisom alebo vidličkou na kašu. Pridáme cmar a vajcia. Premiešajte.
2. Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme škoricu a práškový cukor. Potom cesto intenzívne premiešajte lyžicou.
3. Misku s cestom odstavte na niekoľko minút, aby prášok do pečiva jemne nadýchal cesto. Medzitým rozohrejte panvicu s malým množstvom tuku. Odporúčam vyčistené maslo.
4. Keď je panvica horúca, hlbokou lyžicou dávkujte porcie cesta na lievance. Smažte na miernom plameni z oboch strán. Lievance by mali byť ľahko opečené.
Po usmažení môžete lievance odložiť na papierovú utierku, aby sa tuk trochu odcedil. Potom ich stačí posypať práškovým cukrom, poliať polevou alebo sirupom a môžete začať. Nezabudnite, že tieto lievance výborne chutia aj studené, takže sú ideálne na obed do práce alebo do školy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky bez múky? Nahraďte ju týmto a budú ešte chutnejšie
Tradičné palacinky a lievance? Nie, teraz kraľujú japonské dorayaki. Vyzerajú ako lievancový sendvič
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.