7.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Zajchikova)
„Dobré a nie príliš sladké“ – povedal by každý keby takýto koláč ochutnal na nejakej oslave. Citrónová torta je presne taká – sladká tak akurát. Výborne sa hodí ku káve a čo je dôležité, je jednoduchý na prípravu. Existuje lepší dezert? Jablkový koláč má konkurenciu.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1543652588.jpg)
Foto: shutterstock/Elena Zajchikova
Citrónový koláč je jemný, nadýchaný a napriek pevnej vrstve pudingového krému nie je blatistý. Preto keď sa koláč objaví na stole, nikto si neodoprie druhý alebo tretí kúsok. Krém je najťažší na prípravu, a ak práve podnikáte svoje prvé cukrárske kroky, máme pre vás dôležitú radu – miešajte a neodchádzajte od hrnca. Inak namiesto lahodného krému vznikne pudingový prepad a vám zostane len smutná piškótová torta…. Piškótový koláč však nemôže byť smutný, musí byť chutný a my vám dnes s radosťou prezradíme recept na najlepší citrónový koláč.
Citrónový koláč – lepší ako jablkový
Prísady na citrónový koláč:
- 200 g masla,
- 250 g celozrnnej múky,
- 150 g práškového cukru,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 4 vajcia,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- citrónovú kôru nastrúhanú na jemnom strúhadle.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_693886357.jpg)
Foto: shutterstock/Maria Medvedeva
Prísady na pudingový krém:
- 1,5 šálky mlieka,
- 1 vanilkový puding,
- 130 ml citrónovej šťavy,
- 125 g masla,
- 50-60 g cukru.
Prísady na krém:
- 0,5 l smotanového syra (musí byť dobre vychladený),
- 2-3 PL práškového cukru,
- voliteľné 2 balíčky fixačnej smotany, aby sa neroztopila.
- Ďalej: piškóty, citrónový likér na namočenie piškót a polevy.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2163747175.jpg)
Foto: shutterstock/Catherine Murray
Príprava:
Začnite prípravou piškótového koláča. Môžete ho pripraviť deň vopred. Do misy dajte mäkké maslo, pridajte práškový a vanilkový cukor a šľahajte, kým nezbledne. Počas stáleho miešania pridávajte vajce po vajci. Keď sa zmes spojí, preosejte do nej múku, pridajte prášok do pečiva a citrónovú kôru. Premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Rúru nastavte na 180 stupňov. Plech na pečenie vyložte papierom a nalejte doň cesto. Vrch zarovnajte a pečte 20 – 25 minút. Keď koláč vychladne, namočte ho do citrónového likéru alebo punču. Teraz je čas na pudingový krém – trikrát sa zhlboka nadýchnite a pustite sa do práce. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte práškový cukor, dôkladne premiešajte a priveďte do varu. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudingový prášok, pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania vlievame tenkým prúdom do vriaceho mlieka.
Keď zmes začne hustnúť, odstavte ju z horáka a nechajte vychladnúť. Najlepšie je prikryť hrniec fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila „pudingová škrupina“. V miske vyšľahajte maslo do nadýchanej peny a postupne, lyžicu po lyžici, pridávajte vychladnutý puding. Keď je zmes hotová, rozotrite ju na namočený tortový základ. Vychladnutý krém nalejte do misky, najlepšie kovovej a tiež studenej (krém sa potom rýchlejšie vyšľahá) a pridajte práškový cukor. Zmes šľaháme do tuha a ku koncu pridáme prášok na fixáciu smotany, aby šľahačka nevystúpila s vodou a bola pružnejšia. Vrstvu šľahačky natrieme na pudingový krém. Vrch torty pokryjeme vrstvou piškót a polejeme citrónovou polevou (2 šálky práškového cukru a šťava vytlačená z jedného citróna).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč zmizne z taniera v okamihu. Poteší vás svojou chuťou a vyzerá, akoby bol z cukrárne
Dezert z obľúbených citrusov na akúkoľvek príležitosť. Jednoduchý na prípravu, brilantná chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.