8.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha).
Ako pripraviť tie najlepšie palacinky? Viem to dokonale, ale len posledných dvanásť rokov. Keď boli doma palacinky, radšej som išla ku kamarátkam a ani som sa na to nepozrela. Ukázalo sa, že moja mama, ktorá neznáša varenie, vždy pridávala do cesta prísadu, ktorú považovala za nevyhnutnú. To jej poradila kamarátka a palacinky boli husté, nechutné a trhali sa. Ja robím lepšie.
Keď som bola malá, všetky deti v škole rozprávali, že ich mamy robia najlepšie palacinky, a ja som si nevedela predstaviť, že by palacinky mohli byť najlepšie alebo aspoň chutné. Áno, aj moja mama robila palacinky, ale boli… divné. Akési hrubé a vždy sa trhali, keď som si do nich chcela dať plnku. A keď ich urobila sladké a natrela ich nechutným džemom, myslela som si, že ma ich núti jesť za trest.
Čo to bolo za palacinky? Mama do nich pridávala trochu prášku do pečiva. Neboli to palacinky, neboli to ani lievance, nemala som ich rada a tak to bolo. Keď som začala robiť palacinky po svojom, uvedomila som si, že moji spolužiaci mali pravdu – palacinky môžu byť chutné. Žiadny prášok do pečiva, veľa chuti a pružnosť! Netrhajú sa, perfektne sa skladajú, sú takmer ako stvorené pre rôzne plnky! Dôležité je maslo.
Palacinky ako z rozprávky. Netrhajú sa
Ingrediencie:
- 1 plný hrnček pšeničnej múky, najlepšie tortovej,
- 3 vajcia,
- 2/3 hrnčeka mlieka,
- 1 hrnček perlivej vody,
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- štipka soli,
- voliteľná lyžička práškového cukru, ak ich chcete jesť na sladko.
Pružné palacinky – ako na to:
1. Múku preosejte do misky a zmiešajte so soľou a cukrom, ak ho používate. Mlieko a voda by nemali byť studené a rozpustené maslo by nemalo byť horúce.
2. Mlieko a vodu pridajte k múke a vmiešajte vajcia. Pomocou mixéra na vysokých otáčkach všetko vymiešajte do hladka a postupne pridávajte maslo.
3. Pripravte si panvicu a zľahka ju vymažte maslom. Keď je panvica dostatočne horúca, lyžicou do nej vlejte cesto a rozotrite ho po celej panvici.
4. Smažte palacinky dozlatista. Budú veľmi tenké, preto ich nemusíte smažiť z oboch strán. Ak však chcete mať istotu, môžete ich po chvíli obrátiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasický recept na palacinky. Moja teta ho robí už roky, ale spôsob pečenia prekvapuje mladších ľudí
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.