08.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadejda Zaharevskaja).
Pravidelné prerezávanie egrešov je predpokladom ich bohatej úrody. Tento postup ovplyvňuje aj stav kríkov a kvalitu úrody, ktorá je vďaka tomu väčšia, sladšia a šťavnatejšia. Ako by sa mali egreše strihať skoro na jar, aby bola tohtoročná úroda mimoriadne uspokojivá? Tu je niekoľko kľúčových tipov.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1070807192.jpg)
Foto: shutterstock/Nadejda Zaharevskaja
Prečo by sa mali egreše strihať?
Egreše sú ľahko pestovateľné ovocné kríky. Budú plodiť, aj keď sa o nich nebudete špeciálne starať. Ak ich však zabudnete orezávať, úroda bude z roka na rok slabšia. Ak ich necháte napospas, zdivejú, zhrubnú im stonky a produkujú čoraz menej kyslých, drobných plodov. Môžete tomu zabrániť a zbierať dostatok egrešov, ak budete systematicky siahať po záhradníckych nožniciach.
Kedy strihať egreše? Najlepší čas na tento jednoduchý postup strihania nastáva v predjarí, skôr ako rastliny začnú intenzívne rásť. Vtedy, vo februári alebo v marci, sú stonky kríkov bez listov, takže je ľahké rozpoznať ich vek a vedieť, ktoré z nich treba odstrániť (staršie stonky majú tmavú farbu a mladšie sú svetlejšie). Toto načasovanie má aj tú výhodu, že egreše v predjarnom období sú v stave pokoja a necirkulujú v nich šťavy, takže ich ošetrenie neoslabí.
Prečo by sa mal egreše prerezávať? Predovšetkým preto, aby ste získali bohatšiu úrodu vynikajúcej kvality. Ak tento postup vykonáte bezchybne, môžete počítať až s dvojnásobnou úrodou. Treba si však uvedomiť, že pravidelný rez egrešov sa vykonáva v prípade zrelých a sformovaných rastlín, po minimálne 4 rokoch pestovania. Predtým sa výhonky skracujú inak, ako vysvetlíme ďalej v tomto článku.
Ako prerezávať egreše v predjarí?
Egreše, ktoré ste na záhrade vysadili na jeseň, sa prerezávajú v predjarí nad zemou, pričom sa ponechávajú fragmenty výhonkov s 2 – 3 očkami. V nasledujúcom vegetačnom roku korunu odľahčite, t. j. zbavte sa chorých, krížiacich sa a rozkladajúcich sa stoniek. V treťom roku zopakujte kroky z predchádzajúcej sezóny.
Vlastný rez sa vykonáva štyri roky po vysadení egreša, keď začne hojne rodiť. Tento ker najlepšie rodí na mladých výhonkoch – dvoj- a trojročných. Preto platí všeobecné pravidlo, že najdôležitejšie je odstrániť z kríka staré výhonky a stimulovať mladé výhonky, aby vytvorili krátke výhonky a nasadili plody. Ako to urobiť? Vysvetlíme vám, ako prerezávať egreše skoro na jar:
- začnite odrezaním 4 – 5 výhonkov nad zemou, ktoré sú najstaršie – spoznáte ich podľa tmavej a drsnej kôry;
- potom krík prerieďte, odstráňte všetky stonky, ktoré sú choré, poškodené, rastúce dovnútra alebo vodorovne, hnijúce a nadmerne zahusťujúce korunu;
- ak sú zdravé jednoročné výhonky príliš dlhé, môžete ich opatrne skrátiť (najviac o 1/3 ich dĺžky).
Každoročné prerezávanie egrešov predstavuje záruku úspešnej úrody. Naplánujte si to dopredu, aby ste na jar mohli ľahko určiť, ktoré stonky treba zrezať a ktoré ponechať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší spôsob ochrany ríbezlí a egrešov pred chorobami a škodcami. Nič nestojí
Vzhľadovo pripomína ríbezle, ale chutí ako egreš. Krík je nenáročný na pestovanie a mrazuvzdorný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.