9.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/airdone)
Biela pena pri vyprážaní hydinového mäsa môže vyvolať naše pochybnosti. Mali by sme sa obávať o kvalitu kuracieho alebo morčacieho mäsa? Vysvetlíme, odkiaľ tento jav pochádza a ako sa uistiť, že hydina je čerstvá. Čítajte ďalej skôr, ako sa pustíte do vyprážania hydinového mäsa na obed alebo večeru.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/11/shutterstock_387622645.jpg)
Foto: shutterstock/airdone
Kuracie mäso je na Slovensku jedným z najobľúbenejších druhov mäsa – ročne sa na mäso použije približne 900 miliónov týchto vtákov. Na naše taniere sa dostáva v rôznych podobách: varené, pečené alebo vyprážané. Práve pri poslednej tepelnej úprave často pozorujeme bielu penu na panvici. Čo to znamená pri vyprážaní hydinového mäsa?
Odkiaľ sa berie biela pena pri vyprážaní?
Vznik peny je výsledkom procesu denaturácie bielkovín. Vysoká teplota mení štruktúru bielkovín v mäse a v kombinácii s vlhkosťou vzniká charakteristická pena. Podobný jav nastáva pri varení vývaru, keď sa na povrchu objavuje takzvaná pena. Tento proces je úplne prirodzený a nemal by vyvolávať obavy. Biela pena sa objavuje bez ohľadu na typ chovu – v prípade priemyselne aj ekologicky chovaného mäsa.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/kuracie-maso_vyprazanie_pecenie_rezen.jpg)
Foto: shutterstock/Jan_Mach
Mýty o antibiotikách a hormónoch v mäse
Často panuje názor, že biela pena je znakom prítomnosti antibiotík alebo hormónov v kuracom mäse. V skutočnosti je chov hydiny v Európskej únii prísne kontrolovaný a prísne regulovaný s cieľom zabezpečiť bezpečnosť spotrebiteľov. Používanie rastových hormónov je zakázané a antibiotiká sa môžu používať len na liečebné účely pod veterinárnym dohľadom Výskyt peny počas vyprážania preto neznamená, že mäso obsahuje škodlivé látky. Ide o prirodzený fyzikálno-chemický jav, ktorý je výsledkom tepelného spracovania bielkovín.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/obalovanie_rezen_kuracie-maso_struhanka_vajicka.jpg)
Foto: shutterstock/Marian Weyo
Ako spoznáte čerstvé kuracie mäso?
Aby ste si boli istí čerstvosťou mäsa, je potrebné venovať pozornosť niekoľkým dôležitým faktorom. Čerstvé mäso by malo mať ružovú farbu, pevnú štruktúru a jemnú, neutrálnu vôňu. Ak je mäso sivé, lepkavé na dotyk alebo vydáva nepríjemný zápach, môže to znamenať, že sa kazí. V takom prípade je najlepšie zdržať sa jeho konzumácie, aby sa predišlo riziku otravy jedlom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie každý olej je vhodný na vyprážanie. Týmto olejom je lepšie sa vyhnúť. Na panvici sa menia na jed
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.