9.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tastyfood).
Je to polievka, ktorá sa hodí na každodennú večeru aj na rodinnú oslavu či párty. Kedy osoliť vývar, aby bol dokonalý? Ukázalo sa, že pridanie tejto zložky v nesprávnom čase môže pokaziť celé jedlo.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/08/shutterstock_2410660031.jpg)
Foto: shutterstock/tastyfood
Ako sa pripravuje vývar? Zdá sa to ako jednoduchá úloha, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy. Správne pripravený vývar je nevyhnutný, plný chuti a vône. Nie každý vie, že kľúčom k dokonalému vývaru je moment, keď doň pridáte soľ. Musí sa to urobiť v správnej fáze, inak pokrm vyjde bez chuti.
Kedy sa má vývar osoliť? Držte sa železného pravidla 10 minút
Soľ zvýrazňuje a posilňuje chuť a zároveň robí pokrm výraznejším. Žiaľ, niektorí ľudia robia pri príprave vývaru kardinálnu chybu a pridávajú soľ na začiatku varenia vývaru.
Nezáleží na tom, či varíte vývar z hydiny, hovädzieho mäsa alebo vegetariánsku verziu.
- Nezabudnite, že polievka by sa mala 10 minút pred koncom varenia osoliť.
Varenie trvá dlho a pridaním soli v poslednej fáze sa zelenina a mäso „vzdajú“ plnej chuti. Ak ju pridáte príliš skoro, chuť nebude taká intenzívna.
Ako zachrániť zakalený vývar? Takto znovu získate jasnosť
Zakalený vývar je postrachom mnohých začínajúcich kuchárov. Čo môžete urobiť, aby ste mu prinavrátili čírosť? Ukazuje sa, že v tomto prípade je užitočný zemiak.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1241141578.jpg)
Foto: shutterstock/Vivitta
- Stačí, ak do vývaru hodíte zemiak rozkrojený na polovicu a varíte 30 minút, a vývar bude dokonale číry.
- Ak nemáte po ruke zemiak, môžete doň hodiť polovicu paradajky alebo niekoľko klinčekov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vývar je stále zakalený? Babička má zlatý liek
Rýchla záchrana presolenej polievky. Len 15 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.