10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell).
Ako pripraviť šťavnaté kurča plné chuti a vône. Nie je to až také ťažké a kľúčom je skutočne jednoduchá marináda. Nestačí mäso len posypať korením. Hodiť sa bude aj biela pochúťka.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_1998548573.jpg)
Kuracie mäso marinované v jogurte je skutočnou extázou pre chuťové bunky. Mäso je jemné, šťavnaté a mäkké, bez ohľadu na to, či ide o stehná alebo prsia. Prečo marinovanie kuracieho mäsa v jogurte mení kulinárske zvyklosti?
- Za všetko môžu prirodzené baktérie v jogurte, ktoré strihajú bielkoviny a rozkladajú spojivové tkanivo, vďaka čomu je mäso jemné.
Tento spôsob marinovania mäsa je známy už stáročia a je na ňom založené množstvo receptov z Blízkeho východu a Indie. Za najchutnejším kuracím mäsom z rúry však nemusíme cestovať až tak ďaleko.
Kuracie mäso marinované v jogurte – recept na šťavnaté mäso
Ingrediencie:
- 1 celé alebo rozporcované kurča (môžete použiť aj samotné štvrte, stehná alebo prsia)
- približne 300-400 g hustého jogurtu
- šťavu vytlačenú z polovice citróna
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 4 PL olivového oleja
- soľ, korenie, sladká alebo pálivá paprika, kari alebo iné obľúbené korenie a bylinky
Spôsob prípravy
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/03/shutterstock_2380875395.jpg)
Foto: shutterstock/Sergei_SP
- Kuracie mäso osušte papierovou utierkou. Ak používate napríklad stehná alebo štvrtky, urobte to s každým kusom.
- Jogurt dajte do veľkej misy, pridajte citrónovú šťavu, olivový olej, cesnak a aj korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Do misky s marinádou pridajte kuracie mäso a dôkladne premiešajte. Marináda by mala úplne pokryť mäso. Potom misu pevne prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky aspoň na 12 hodín.
- Pred plánovaným pečením vyberte misku s mäsom z chladničky a nechajte ju potom pri izbovej teplote, aby sa úplne zohriala.
- Potom mäso položte na plech vystlaný papierom na pečenie (prebytočnú marinádu predtým odstráňte, ale mäso neutierajte – mala by tam zostať).
- Rúru predhrejte na 200 stupňov. Pečte približne pol hodiny.
- Potom znížte teplotu na 150 stupňov a pečte ešte asi 20 minút. Kura môžete piecť aj v pekáči – bude potom ešte šťavnatejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez námahy a dlhého státia v kuchyni. Mäso zalejem kokosovým mliekom a vložím do rúry
Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.