Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Robíte pri príprave mäsa tieto fatálne chyby? Šéfkuchári varujú!

10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael). Myslíte si, že prípravu mäsa máte v malíčku? Omyl! Väčšina z nás robí pri jeho spracovaní závažné chyby, ktoré môžu viesť nielen...

10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).

Myslíte si, že prípravu mäsa máte v malíčku? Omyl! Väčšina z nás robí pri jeho spracovaní závažné chyby, ktoré môžu viesť nielen k pokazenému obedu, ale aj k vážnym zdravotným problémom. Odborníci prezrádzajú, čo robíme zle a ako to napraviť.

Správna príprava mäsa je umenie – vyvarujte sa základných chýb a docielite dokonalý výsledok.
Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael

Hygiena v kuchyni: Smrteľne nebezpečná hra s baktériami

Umývate surové mäso pod tečúcou vodou? Okamžite s tým prestaňte! Tento rozšírený zvyk je podľa odborníkov mimoriadne nebezpečný. Baktérie sa rozstrekujú po celej kuchyni a vytvárajú neviditeľné, ale smrteľne nebezpečné prostredie. Ešte horším prehreškom je používanie rovnakej dosky na krájanie mäsa a zeleniny. Toxoplazmóza z nedostatočne tepelne upravenej bravčoviny môže byť obzvlášť nebezpečná pre tehotné ženy. Až 70% prípadov tejto choroby vzniká práve kvôli zlej hygiene v kuchyni. Experti pritom zdôrazňujú, že samotné umývanie mäsa nie je vôbec potrebné – správna tepelná úprava spoľahlivo zničí všetky nežiaduce baktérie.

Studené mäso na panvici? Zabudnite!

Ponáhľate sa s prípravou obeda a hádžete zmrazené mäso priamo na panvicu? Robíte obrovskú chybu! Takéto mäso obsahuje škodlivé látky, ktoré môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu a metabolické poruchy. Navyše bude surové vo vnútri a spálené zvonku. Odborníci odporúčajú vybrať mäso z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. Mäso izbovej teploty sa lepšie prepečie a zachová si viac živín. Vďaka tomu bude nielen chutnejšie, ale aj zdravšie.

Tajomstvo krájania: Smer rozhoduje o všetkom!

Krájate mäso len tak, ako vám príde pod ruku? Veľká chyba! Správny smer krájania dokáže zmeniť priemerný kúsok mäsa na gurmánsky zážitok. Profesionálni kuchári prezrádzajú, že mäso treba krájať vždy naprieč vláknam. Jedine tak dosiahnete dokonalú krehkosť a šťavnatosť. Pri krájaní pozdĺž vlákien zostane mäso tuhé a gumové. Navyše správne nakrájané mäso lepšie prijíma marinády a korenie.

Mýtus o predsmažení: Prečo vám ničí jedlo

Mnohí veria, že osmaženie mäsa pred pečením zaručí šťavnatý výsledok. Tento rozšírený mýtus však vyvracia moderná veda. Predsmaženie síce môže vylepšiť chuť, ale rozhodne nezabráni strate vlhkosti. Naopak – mäso bude zbytočne mastnejšie a menej zdravé. Namiesto toho radšej stavte na pomalé pečenie pri nižšej teplote. Takto pripravené mäso si zachová prirodzenú šťavnatosť bez zbytočných kalórií navyše.

Kvalitné mäso si zaslúži správnu prípravu. Naučte sa, ako na to.
Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova

Smrteľný hriech: Recyklovaný olej

Používate rovnaký olej na smaženie viackrát? Riskujete svoje zdravie! Pri opakovanom zahrievaní vznikajú toxické látky ako akroleín a akrylamid. Tieto nebezpečné zlúčeniny môžu podporovať vznik rakoviny hrubého čreva. Rovnako škodlivé je aj neustále otáčanie mäsa na panvici či jeho pritláčanie. Týmto len predlžujete čas prípravy a ničíte kvalitu pokrmu.

Červené mäso: Tichý zabijak na našich tanieroch

Bravčové mäso stále kraľuje slovenským domácnostiam. Odborníci však bijú na poplach! Červené mäso obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu – hlavných vinníkov srdcovo-cievnych ochorení. Lekári odporúčajú konzumovať červené mäso maximálne raz týždenne. Oveľa zdravšou alternatívou je hydina alebo ryby. Váš organizmus vám poďakuje!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Robím najlepšie mleté mäso v rodine. Šťavnaté, pretože sa držím zlatého pravidla

Tekutina, ktorú vylejete, robí na panvici zázraky. Mäso bude mäkké ako nikdy predtým


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Najlepší dezert pre milovníkov čokolády. Recept na ,,Čokoládový sen“

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shutterstock AI). ,,Čokoládový sen" je určite koláč na zvláštne príležitosti. Na hostí vždy urobí dojem. Niet divu, kombinácii dokonale…

Egreše zbožňujú túto prírodnú zložku. Stačí rozsypať raz za mesiac. Úroda vás prekvapí

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana). Egreše dobre reagujú na prirodzené spôsoby hnojenia, no nie každý vie, ktorá zložka funguje najlepšie. Na jar…

Pozor na osy! Tieto veci ich priťahujú k vášmu domu ako magnet

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Piotr Velixar). Teplé dni prinášajú nielen radosť zo slnka, ale aj nevítaných návštevníkov. Stačí jeden lákavý vôňový signál a…

Kuracie mäso plnené špenátom. Rodina ho bude chcieť jesť častejšie

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gowithstock). Kuracie mäso plnené špenátom je jedlo s jednoduchou prípravou, ktoré sa dá pripraviť len za 30 minút, vďaka…

Výsev poľných uhoriek na priesady. Predtým, ako zasadíte semená do zeme, vykonajte test semien

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luca9257). Poľné uhorky môžeme vysievať nielen priamo do záhonov, ale aj ako priesady, čo urýchli zber až o niekoľko…

Auto Trendy

Čo skrýva Dacia Duster upravená Nemcami za 46 000 eur?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster, ktorú poznáme ako cenovo dostupné SUV, prešla pod rukami nemeckých dizajnérov radikálnou premenou. Výsledok? Agresívny dizajn, športová elegancia a jedno poriadne prekvapenie v…

Päťmetrový rodinný sedan so spotrebou len 3,7 l/100 km za cenu, ktorá vyráža dych!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí ďalšiemu šoku z východu. Čínska automobilka Geely uvádza na trh luxusný sedan Yinhe Xingyao 8 alias Galaxy Starship 8, ktorý ponúka výbavu…

Nový kráľ ciest: Svetové auto roka 2025

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia EV3 si získala srdcia motoristov i odborníkov z celého sveta a zažiarila na medzinárodnom autosalóne v New Yorku ako Svetové auto roka 2025. Tento…

Mäkký pedál, horúce brzdy? Možno je čas vymeniť brzdovú kvapalinu!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdová kvapalina je jednou z najdôležitejších, no často prehliadaných súčastí vášho auta. Nepozornosť v jej údržbe môže mať fatálne následky - od zlyhania bŕzd až…

Mestský crossover Omoda 3: Čínska odpoveď na Daciu Duster?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky koncern Chery, známy úspešným modelom Omoda 5, odhaľuje svoju ďalšiu automobilovú novinku – Omodu 3. Tento mestský crossover s ostrými líniami karosérie a moderným…

Najosamelejší dom sveta: Tajomná budova na ostrove, kde sa zastavil čas

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde nepočuť nič iné len šum mora a kriky vtákov. Žiadne autá, žiadni susedia, žiadny ruch civilizácie. Len vy, divoká príroda a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov