10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).
Myslíte si, že prípravu mäsa máte v malíčku? Omyl! Väčšina z nás robí pri jeho spracovaní závažné chyby, ktoré môžu viesť nielen k pokazenému obedu, ale aj k vážnym zdravotným problémom. Odborníci prezrádzajú, čo robíme zle a ako to napraviť.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_2044070000.jpg)
Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael
Hygiena v kuchyni: Smrteľne nebezpečná hra s baktériami
Umývate surové mäso pod tečúcou vodou? Okamžite s tým prestaňte! Tento rozšírený zvyk je podľa odborníkov mimoriadne nebezpečný. Baktérie sa rozstrekujú po celej kuchyni a vytvárajú neviditeľné, ale smrteľne nebezpečné prostredie. Ešte horším prehreškom je používanie rovnakej dosky na krájanie mäsa a zeleniny. Toxoplazmóza z nedostatočne tepelne upravenej bravčoviny môže byť obzvlášť nebezpečná pre tehotné ženy. Až 70% prípadov tejto choroby vzniká práve kvôli zlej hygiene v kuchyni. Experti pritom zdôrazňujú, že samotné umývanie mäsa nie je vôbec potrebné – správna tepelná úprava spoľahlivo zničí všetky nežiaduce baktérie.
Studené mäso na panvici? Zabudnite!
Ponáhľate sa s prípravou obeda a hádžete zmrazené mäso priamo na panvicu? Robíte obrovskú chybu! Takéto mäso obsahuje škodlivé látky, ktoré môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu a metabolické poruchy. Navyše bude surové vo vnútri a spálené zvonku. Odborníci odporúčajú vybrať mäso z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. Mäso izbovej teploty sa lepšie prepečie a zachová si viac živín. Vďaka tomu bude nielen chutnejšie, ale aj zdravšie.
Tajomstvo krájania: Smer rozhoduje o všetkom!
Krájate mäso len tak, ako vám príde pod ruku? Veľká chyba! Správny smer krájania dokáže zmeniť priemerný kúsok mäsa na gurmánsky zážitok. Profesionálni kuchári prezrádzajú, že mäso treba krájať vždy naprieč vláknam. Jedine tak dosiahnete dokonalú krehkosť a šťavnatosť. Pri krájaní pozdĺž vlákien zostane mäso tuhé a gumové. Navyše správne nakrájané mäso lepšie prijíma marinády a korenie.
Mýtus o predsmažení: Prečo vám ničí jedlo
Mnohí veria, že osmaženie mäsa pred pečením zaručí šťavnatý výsledok. Tento rozšírený mýtus však vyvracia moderná veda. Predsmaženie síce môže vylepšiť chuť, ale rozhodne nezabráni strate vlhkosti. Naopak – mäso bude zbytočne mastnejšie a menej zdravé. Namiesto toho radšej stavte na pomalé pečenie pri nižšej teplote. Takto pripravené mäso si zachová prirodzenú šťavnatosť bez zbytočných kalórií navyše.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/08/shutterstock_2447326899.jpg)
Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova
Smrteľný hriech: Recyklovaný olej
Používate rovnaký olej na smaženie viackrát? Riskujete svoje zdravie! Pri opakovanom zahrievaní vznikajú toxické látky ako akroleín a akrylamid. Tieto nebezpečné zlúčeniny môžu podporovať vznik rakoviny hrubého čreva. Rovnako škodlivé je aj neustále otáčanie mäsa na panvici či jeho pritláčanie. Týmto len predlžujete čas prípravy a ničíte kvalitu pokrmu.
Červené mäso: Tichý zabijak na našich tanieroch
Bravčové mäso stále kraľuje slovenským domácnostiam. Odborníci však bijú na poplach! Červené mäso obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu – hlavných vinníkov srdcovo-cievnych ochorení. Lekári odporúčajú konzumovať červené mäso maximálne raz týždenne. Oveľa zdravšou alternatívou je hydina alebo ryby. Váš organizmus vám poďakuje!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robím najlepšie mleté mäso v rodine. Šťavnaté, pretože sa držím zlatého pravidla
Tekutina, ktorú vylejete, robí na panvici zázraky. Mäso bude mäkké ako nikdy predtým
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.