10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Čo môžete pripraviť z vajec? Hoci na internete koluje mnoho návrhov, jeden z nich vyniká. Pokrm je skutočne vynikajúci, preto sa oplatí pripraviť si hneď dvojitú porciu. Jedna zmizne za pár okamihov.
Škótske vajcia sú klasickým pokrmom, ktorý sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako občerstvenie na oslavy a významné príležitosti. Ich história siaha do 18. storočia, keď sa prvýkrát objavili v Británii. Nie sú ničím iným ako natvrdo uvarenými vajcami obalenými mletým mäsom, v trojobale a dokončené vyprážaním v oleji. Vďaka svojej chrumkavej kôrke a šťavnatému vnútru sú veľmi obľúbené na celom svete. Hoci sa príprava môže zdať zložitá, nie je na nej nič zložité.
Škótske vajcia – recept. Tradičný spôsob chrumkavého jedla
Takéto vajíčka urobia rozruch na každom stole. Vďaka jednoduchým surovinám a jednoduchému receptu bude ich príprava doma potešením.
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa
- 12 stredne veľkých vajec
- stredne veľká červená cibuľa
- 2 PL pikantnej horčice
- 240 g strúhanky
- 120 g hladkej múky
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Ako pripraviť škótske vajcia? Krok za krokom k dokonalému pokrmu
Príprava škótskych vajec je hračka. Po usmažení ich môžete podávať s rôznymi omáčkami, napríklad s horčicou, chrenom alebo klasickou majonézou. Výborne sa hodia aj k ľahkému šalátu alebo chlebu.
Spôsob prípravy:
- Do hrnca s vodou vložte 10 vajec a uvarte ich natvrdo (nechajte variť približne 8-9 minút). Potom ich ochlaďte a olúpte.
- Mleté mäso vložte do misy, pridajte soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno a pridáme ju k ingredienciám spolu s horčicou. Dôkladne premiešajte.
- Uvarené vajcia obaľte pripraveným mletým mäsom a vytvarujte guľky.
- V jednej miske rozmiešajte zvyšné 2 vajcia, do druhej misky pridajte strúhanku a do tretej misky celozrnnú múku. Každú guľôčku najprv obalíme v múke, potom namočíme do vajíčka a nakoniec do strúhanky.
- Do veľkého hrnca nalejte olej a zohrejte ho na miernom ohni. Vložte ich do oleja a smažte z každej strany dozlatista.
- Po usmažení ich vyberte a položte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočný tuk. Vychutnajte si ich!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, aby sa netrhali? Moja mama nikdy nepriznala, že sa mýlila
Jedzte na večeru namiesto sendvičov. Ráno nebudete mať pocit hladu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.