10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natasha Breen).
Pirohy sú jedným zo základných prvkov našej kuchyne. Môžu sa podávať na nespočetné množstvo spôsobov, takže každý si nájde ten svoj obľúbený. Aby však zaujali svojou chuťou, musia mať nielen lahodnú plnku, ale aj dokonalé cesto. To si môžete pripraviť pomocou tohto receptu. Vďaka pridaniu určitých ingrediencií bude mäkké a pružné.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/03/valkanie-cesta_miesenie_hnetenie_cesto-na-pirohy_rezance.jpg)
Foto: shutterstock/Natasha Breen
Bryndzové, s zemiakové alebo možno sladké? Slováci úplne milujú pirohy, a preto má recept na dokonalé cesto na pirohy cenu zlata. Našťastie si ho môžete ľahko pripraviť len z niekoľkých surovín. Cesto na pirohy podľa tohto receptu stačí pripraviť len raz a po inom už nesiahnete.
Ako pripraviť mäkké cesto na pirohy? Tajomstvo pridania niekoľkých prísad
Cesto na pirohy by malo byť mäkké a pružné, aby sa z neho dala vytvarovať táto veľmi obľúbená pochúťka. Okrem toho práve táto pružnosť zaručuje, že sa pirohy počas varenia nerozpadnú a po uvarení potešia svojou chuťou, rozplývajúc sa v ústach. V kombinácii s obľúbenou plnkou poteší cesto na pirohy podľa tohto receptu každú gazdinku.
Tajomstvo spočíva v pridaní niekoľkých prísad, ktoré v kombinácii s tradičnými výrobkami vedú k získaniu mäkkého a chutného cesta. Medzi základné ingrediencie patrí okrem iného:
- múka,
- voda,
- maslo,
- vajce,
- soľ.
Ukazuje sa však, že sa oplatí pridať aj suroviny, ako je mlieko, ocot alebo olej, vďaka ktorým bude cesto jemnejšie a pružnejšie, že bude skutočným potešením tvoriť z neho pirohy.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/06/cesto-na-pirohy.jpg)
Foto: shutterstock/Africa Studio
Recept na dokonalé cesto na pirohy. Pridajte do neho svoju obľúbenú plnku
Lahodnosť pirohov nezávisí len od plnky. Polovica úspechu spočíva v mäkkom a chutnom ceste. Preto je dobré vedieť, ako ho pripraviť.
- Cesto je dostatočne univerzálne na to, aby sa dalo použiť na slané aj sladké pirohy.
Preto sa oplatí si zapamätať recept a vrátiť sa k nemu vždy, keď vaša rodina dostane chuť na toto chutné jedlo. Na prípravu tohto mäkkého a chutného cesta budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g pšeničnej múky
- 200 ml mlieka
- 80 ml vody
- 15 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 lyžice octu
- 2 PL oleja
- štipka soli
Spôsob prípravy:
1. V miske rozdrobíme droždie, pridáme cukor a mlieko. Prísady spojte a potom pridajte vajce, múku, soľ, trošku octu a dve lyžice oleja.
2. Všetko dôkladne premiešajte a začnite miesiť cesto.
3. Keď sú prísady dôkladne premiešané, cesto prikryte a nechajte ho hodinu kysnúť. Počas tejto doby sa môžete pustiť do prípravy obľúbenej náplne do pirohov.
4. Po uplynutí času cesto vyklopte na dosku a dôkladne ho rozvaľkajte na rovnomernú hrúbku.
5. Z cesta začnite vykrajovať kolieska a ukladajte na nich svoju obľúbenú plnku.
6. Keď sú všetky pirohy hotové, nechajte ich pred varením asi 10 minút odpočívať. Po tomto čase môžete prejsť k vareniu pirohov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto, ktoré vykysne takmer do neba. Babičkin trik s vajíčkami sa hodí
Šalát Cézar sa falšuje v polovici sveta. Namiesto pridávania tejto zložky sa zamerajte na dresing
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.