11.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inside Creative House).
Dezert na Valentína je dokonalým doplnkom romantickej večere vo dvojici. Valentínske sladkosti nielen výborne chutia, ale aj mimoriadne pôsobivo vyzerajú. Červená farba a motív srdca samozrejme vládnu. Vyskúšajte naše návrhy.
Dezert na Valentína musí chutiť šialene a vyzerať krásne. Čo naservírovať svojej polovičke? Vyskúšajte naše osvedčené a jednoduché recepty na sladké dobroty pre zamilovaných.
Dezert v tvare srdca na Valentína – sušienky s džemom
Sušienky s malinovým alebo jahodovým džemom sú klasickým dezertom na Valentína. V tvare srdca – samozrejme, preto si na ich prípravu budete musieť zaobstarať správne formy (hodiť sa vám bude väčšie a menšie srdce).
Na prípravu koláčikov budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g studeného masla
- 1 vajce
- 80 g práškového cukru
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 pohár malinového alebo jahodového džemu
- práškový cukor na posypanie hotových sušienok
Postup prípravy:
- Na dosku preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, práškový cukor a štipku soli.
- Pridáme na kocky nakrájané maslo a vmiešame ho do múky.
- Pridáme vajce a vypracujeme cesto.
- Keď je cesto hladké, zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm a vykrajujte koláčiky v tvare srdca.
- Z polovice koláčikov vykrojte aj malé srdiečka v strede.
- Sušienky položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte pri teplote 180 stupňov približne 8-10 minút dozlatista.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Do stredu sušienok bez otvoru natrite džem a naň položte sušienky so srdiečkom v strede.
- Sušienky posypte práškovým cukrom.
Jednoduchý valentínsky dezert s množstvom čokolády
Potrebujete:
- 200 g horkej čokolády
- 180 g cukru
- 3 vajcia
- 150 g masla
- 80 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- štipka soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 200 g malín (čerstvých alebo mrazených)
- práškový cukor na ozdobu (nepovinné)
Postup prípravy:
- Čokoládu nakrájanú na kocky a maslo dajte do hrnca. Zahrievajte, kým sa prísady nerozpustia a nevytvoria hladkú hmotu. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
- Vajíčka vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny.
- Vyšľahané vajcia pridajte do vychladnutej čokolády a potom opatrne vmiešajte múku (miešajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja – nie dlhšie, aby sa cesto príliš nenaplnilo).
- Pridajte potom maliny a opäť premiešajte (ak používate mrazené maliny, je dobré ich predtým rozmraziť a zcediť z nich prebytočnú šťavu).
- Zmes nalejte do tortovej formy s rozmermi 20 × 20 cm vyloženej papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 30 minút.
- Koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Pred podávaním koláč potom ozdobte práškovým cukrom.
Nápady na valentínske dezerty pre dvoch
Na záver máme návrh na valentínsky dezert pre dvoch, ktorý môžete pripraviť za chvíľu.
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 červené želé (jahodové alebo malinové)
- 350 ml 36% smotany (dobre vychladenej)
- 3 lyžice práškového cukru
- cukrové srdiečka na ozdobu
Spôsob prípravy:
- Pripravte želé podľa návodu na obale a nechajte ho vychladnúť.
- Poháriky vložte do hrnca alebo misy tak, aby boli zoradené šikmo a naplňte ich do polovice želé.
- Poháriky vložte do chladničky, aby želé stuhlo.
- Do misky nalejte smotanu a pridajte práškový cukor, šľahajte, kým nie je tuhá.
- Keď želé stuhne, nalejte potom šľahačku do pohárov.
- Nakoniec dezert ozdobte obľúbeným ovocím.
- Dezert skladujte v chladničke až do podávania.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na najlepší koláč pod slnkom. Vďaka tejto ingrediencii je mäkký a vlhký
Máte už dosť údenín a syra. Túto nátierku pripravíte za pár minút.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.