11.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazziela).
Čo je zdravšie, žĺtok alebo bielok? Ukázalo sa, že každý z nich má úplne iné výhody. Preto vedci odporúčajú konzumovať vajcia celé, aby ste čo najlepšie využili ich nutričný potenciál.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_2238362565.jpg)
Foto: shutterstock/Grazziela
Vajíčko je skutočným pokladom výživových hodnôt. V žĺtku sa skrývajú vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B, ako aj prvky ako železo, selén a zinok. Obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny, cholín a luteín. Na druhej strane bielkoviny, hoci sú z hľadiska zložiek menej rozmanité, dodávajú telu esenciálne aminokyseliny.
Vajcia sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny vrátane omega-3, ktoré podporujú funkciu mozgu a zraku. Cholín, prítomný v žĺtku, zohráva kľúčovú úlohu pri fungovaní nervového systému, mozgu a pečene. Je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy, pretože podporuje vývoj plodu. Luteín zasa chráni oči pred poškodením voľnými radikálmi.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_2261587643.jpg)
Foto: shutterstock/New Africa
- Podľa výskumov je žĺtok z hľadiska chemického zloženia výživnejší, ale aj kalorickejší.
- Na druhej strane bielok dodáva telu všetky esenciálne aminokyseliny vrátane esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť.
- Preto vedci odporúčajú konzumovať vajcia celé, aby sa naplno využil ich nutričný potenciál.
Zloženie vajec sa líši v závislosti od stravy sliepok.
- Na jar a v lete, keď majú vtáky prístup k zelenej tráve, obsahujú ich vajcia viac vitamínu A.
- Vajcia od sliepok z voľného chovu, ktoré sa zbierajú v lete, môžu mať až dvojnásobnú koncentráciu vitamínu D v porovnaní s vajcami zo zimného obdobia.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_318915758.jpg)
Foto: shutterstock/Photorganic
Varenie vajec ovplyvňuje obsah živín. Vajcia uvarené na mäkko sú výživnejšie ako vajcia uvarené natvrdo, ale kvôli riziku kontaminácie salmonelou sa oplatí zabezpečiť, aby bol bielok zrazený, najmä pri vajciach z neistého zdroja. Mäkko varené vajcia sú tiež ľahšie stráviteľné a lepšie sa vstrebávajú.
Odborníčka na výživu Carrie Ruxtonová v publikácii pre časopis Nutrients zdôrazňuje, že konzumácia až 14 vajec týždenne je bezpečná a môže podporiť chudnutie. Tepelná úprava však znižuje obsah lecitínu, ktorý pomáha znižovať vstrebávanie cholesterolu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V akom čase jesť raňajky? Konkrétny čas pomáha pri chudnutí
Pozor na zimné ovocie a zeleninu: Odborníci varujú pred týmito druhmi!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.