11.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Enez Selvi).
Pistácie si získavajú srdcia gurmánov a dobývajú svet moderného pečenia. Tentoraz pripravíme krehké pečivo, ktoré očarí nielen svojou intenzívnou pistáciovou chuťou, ale aj nádhernou, prirodzene zelenou farbou. Príprava týchto malých kulinárskych umeleckých sušienok je detsky jednoduchá – zvládne ich doslova každý.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_2200792841.jpg)
Foto: shutterstock/Enez Selvi
Cukrárne nás lákajú na croissanty, šišky, koláče a sušienky s pistáciovou pastou. Niet divu. Pistáciové pečivo sa stalo absolútnym hitom a získalo si srdcia a chute gurmánov. V tomto recepte tiež využijeme tento zelený poklad na vytvorenie chrumkavých sušienok s jedinečnou chuťou.
Pistáciová pasta
V obchodoch nájdete nielen pistáciové oriešky, ale aj hotové výrobky pripravené na ich báze. Hovoríme o pistáciovej paste a kréme. Aké sú medzi nimi rozdiely?
- Pistáciová pasta sa vyrába zmiešaním pistácií s malým množstvom oleja.
- Na druhej strane krém nie je nič iné ako kombinácia orechov so sušeným mliekom a cukrom.
Pistáciová pasta sa používa na výrobu krehkého pečiva, ktoré čiastočne nahrádza maslo. Rovnako ako maslo má aj táto pasta vysoký obsah tuku a hrudkovitú štruktúru. Preto tieto malé koláčiky vyjdú veľmi mäkké a ich chuť bude šialená.
Recept na sušienky s pistáciovou príchuťou
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 50 g zemiakovej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 4 lyžice pistáciovej pasty
- 1 lyžička vanilkového cukru
Príprava:
- V miske zmiešame múky a práškový cukor. Potom pridáme maslo, ktoré sme predtým nakrájali na kúsky. Uistite sa, že má izbovú teplotu.
- Všetko spolu zmiešame a vytvoríme drobenku. Do tejto zmesi pridáme žĺtok, pistáciovú pastu a vanilkový cukor.
- V ďalšom kroku potom všetky prísady premieste a vzniknuté cesto zabaľte do fólie a vložte na 30 minút do chladničky. Po uplynutí tejto doby odtrhávajte z cesta malé kúsky a začnite formovať malé guľôčky.
- Umiestnite ich potom na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
TIP: Nič vám nebráni pridať do zmesi nielen pistáciovú pastu, ale aj obľúbené orechy alebo malé kúsky bielej čokolády. Prípadne do nich môžete pridať brusnice. Na záver ich môžete namočiť do čokolády alebo posypať práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na najlepší koláč pod slnkom. Vďaka tejto ingrediencii je mäkký a vlhký
Rýchly čokoládový koláč. Nepotrebujete ani rúru, len šálku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.