11.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).
Myslíte si, že variť zemiaky je jednoduchá vec? Väčšina z nás robí základnú chybu, ktorá ničí ich výživovú hodnotu. Prezradíme vám trik našich starých mám, vďaka ktorému budú vaše zemiaky nielen chutnejšie, ale aj zdravšie.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/10/shutterstock_1061250875.jpg)
Foto: shutterstock.com/inewsfoto
Horúca alebo studená voda? Toto je tajomstvo dokonalých zemiakov
Varenie zemiakov patrí medzi najzákladnejšie kuchynské zručnosti. Napriek tomu väčšina ľudí robí zásadnú chybu hneď na začiatku. Automaticky vkladáme zemiaky do studenej vody, pretože tak nás to naučili. Odborníci však odhalili, že práve tento bežný postup oberá zemiaky o cenné živiny. Správny spôsob je prekvapivo jednoduchý – vložte očistené zemiaky priamo do vriacej osolenej vody.
Prečo je teplota vody taká dôležitá?
Zemiaky sú skutočnou pokladnicou živín. Obsahujú významné množstvo fosforu, draslíka, horčíka a vitamínov skupiny B a C. Pri varení v studenej vode sa tieto cenné látky postupne vylúhujú do vody. Keď vložíte zemiaky do vriacej vody, vonkajšia vrstva sa okamžite uzavrie a vytvorí prirodzenú bariéru. Vďaka tomu si zemiaky zachovajú väčšinu výživových hodnôt.
Šupka – ochranný štít vitamínov
Málokto vie, že práve pod šupkou sa nachádza najviac vlákniny – až 2-2,5 percent celkovej hmotnosti zemiaka. V 200 gramoch uvarených zemiakov nájdete približne 4 gramy vlákniny, čo predstavuje 13-15 percent odporúčanej dennej dávky. Preto odborníci odporúčajú variť zemiaky v šupke alebo ich šúpať čo najtenšie. Zachováte tak nielen cenné živiny, ale aj ich prirodzenú chuť.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/11/shutterstock_1952122645.jpg)
Foto: shutterstock/OllgaZhog
Nevylievajte zemiakový vývar! Má skvelé využitie
Voda po uvarení zemiakov je skutočným pokladom v kuchyni. Obsahuje škrob, ktorý výborne zahustí polievky a omáčky bez potreby múky. Dodá jedlám zamatovú konzistenciu a prirodzenú chuť. Navyše môžete tento vývar využiť aj na odstránenie vodného kameňa z varnej kanvice. Stačí ho naliať do kanvice, prevariť a nechať pôsobiť cez noc.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prestaňte variť zemiaky vo vode. Existuje oveľa lepší spôsob
Najchutnejšie pečené zemiaky. Recept je taký jednoduchý, že nie je priestor na chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.