13.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fuss Sergey).
Toto ovocie sa na Slovensko dostalo z Číny. Tvarom a veľkosťou pripomína žlté paradajky a v súčasnosti ho nájdete takmer v každom obchode. Jeho popularita z roka na rok rastie, ale nie každý vie, že s „ovocím bohov“ je lepšie to nepreháňať. Na čo je kaki dobré a ako by sa malo konzumovať?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/08/shutterstock_2492020339.jpg)
Foto: shutterstock/Fuss Sergey
Kaki, persimón alebo hurmikaki je exotické ázijské ovocie s výraznou tenkou oranžovou šupkou, tmavožltou a šťavnatou dužinou, ktorá svojou chuťou pripomína sladkú slivku. Jeho vlastnosti boli známe už v staroveku, keď ho Gréci nazývali „ovocím bohov“, a v Ázii sa zasa verí, že prináša šťastie. Do jedálnička sa ho oplatí zaradiť nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho zdravotné účinky. Je však lepšie konzumovať ho s mierou.
Na čo je kaki dobré? Skutočná zdravotná bomba
Kaki má bohaté nutričné hodnoty.
- Má málo kalórií (približne 70 kcal na 100 g), ale veľa vlákniny (približne 3,6 g na 100 g).
Ovocie je tiež bohatým zdrojom:
- vitamínov A a C,
- draslíka,
- horčíka,
- mangánu,
- betakaroténu,
- folátov, teda folacínu a cennej kyseliny listovej.
Obsahuje tiež antioxidanty a triesloviny, ktoré brzdia rast rakovinových buniek, prospievajú tráviacemu systému a podporujú imunitný systém, a predovšetkým ho chránia pred poškodením voľnými radikálmi. Konzumácia kaki môže tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, najmä „zlého“ cholesterolu (t. j. LDL), a krvný tlak. Okrem toho antioxidanty chránia cievy a srdce.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/08/shutterstock_2237253833.jpg)
Foto: shutterstock/Cozine
Ako jesť kaki a môže sa jesť aj so šupkou? Pozor na nepríjemné ochorenia
Plody je najlepšie konzumovať, keď sú zrelé, a teda mäkké, tmavooranžovej farby, s ešte zelenými listami. Môžete ich:
- jesť celé (hoci je lepšie ich olúpať) alebo po kúskoch,
- pridávať ich do ovsenej kaše,
- šalátov,
- pripravovať z nich džemy,
- primiešavať ich do pečiva.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/10/kaki_hurmikaki_permmison_dzem.jpg)
Foto: shutterstock/TatianaMishina
Oplatí sa však dodržiavať mieru. Prečo? Triesloviny v kaki môžu spôsobiť nepríjemné ťažkosti, konkrétne tvorbu „kameňov v žalúdku“. A to nie je bizarný mýtus.
Vedeckých prác venovaných bezoárom, ktoré tvoria kaki, je neúrekom. Príkladom je publikácia talianskych výskumníkov z roku 1958, ktorá vyšla v časopise Minerva Medica, ako aj „Diospyrobezoár ako príčina obštrukcie tenkého čreva“ z roku 2012. Odkiaľ pochádzajú? Fytobezoáre alebo údajné črevné kamene sú spôsobené nahromadením nestrávených látok v žalúdku vrátane nezrelých a neolúpaných plodov kaki. Nepríjemné ťažkosti môže spôsobovať aj vláknina, ktorej je v plodoch persimonov pomerne veľa. Ak sa chcete vyhnúť problémom, jednoducho ich jedzte s mierou a nesiahajte po nich každý deň. Kto by sa mal kaki vyhýbať? Sú to predovšetkým:
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2488487531.jpg)
Foto: shutterstock/Premreuthai
- osoby s cukrovkou (dôvodom je vysoký obsah cukru),
- problémy s tráviacim systémom,
- alergici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zázračný ovocný spojenec v boji proti hladine cukru a hladu! Podporí vaše zdravie a štíhlu líniu
Jeho silu poznali už Mayovia. Dnes sa opäť dostáva do obľuby mnohých ľudí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.