14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12).
Celozrnný chlieb – pečivo, ktoré je skutočným pokladom zdravia. Ukrýva v sebe mnoho cenných živín, preto sa ho oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Ako si sami pripraviť domáci celozrnný chlieb? Tu je niekoľko tipov.

Foto: shutterstock/Joanna 12
Celozrnný chlieb sa považuje za jedno z najzdravších pečív. Môžete ho dostať v pekárňach a obchodoch s potravinami, ale ľahko si ho pripravíte aj doma. Ako ho pripraviť a prečo sa to oplatí?
Celozrnný chlieb – čo obsahuje?
Čo obsahujú celozrnné chleby? Celozrnný chlieb je jedným z najobľúbenejších druhov chleba. Vyznačuje sa charakteristickou tmavšou farbou, za ktorú vďačí celozrnnej múke. Celozrnný chlieb sa vyrába z celozrnnej pšeničnej, ražnej alebo zmiešanej múky. Celozrnná múka sa vyrába jednorazovým mletím celého zrna. Pečivo vyrobené z celozrnnej múky obsahuje mnoho cenných živín, ktoré majú pozitívny vplyv na fungovanie celého organizmu. Celozrnný chlieb je jedným z najzdravších druhov pečiva. Čomu za to vďačí?
- Je bohatý na vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém.
- Celozrnný chlieb obsahuje aj železo, horčík, zinok a selén.
- Je bohatý na vlákninu, ktorá je zodpovedná za správne fungovanie tráviaceho systému, zabraňuje zápche a uľahčuje pravidelnú stolicu.
- Celozrnný chlieb má nízky glykemický index, preto sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú problémy s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.

Foto: shutterstock/SewCreamStudio
Celozrnný chlieb – recepty založené na zdravých surovinách
Už vieme, prečo sa oplatí konzumovať celozrnný chlieb. Recepty na tento chutný a zdravý chlieb sú založené na zdravých surovinách, preto sa ho oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Chuť celozrnného chleba môžete meniť použitím rôznych ingrediencií.
- Semienka (napr. ľanové, slnečnicové, tekvicové) a orechy (napr. vlašské, lieskové) sa k celozrnnému chlebu veľmi hodia a dodávajú mu príjemnú chrumkavosť.
- Sušené ovocie(napr. brusnice, sultánky, marhule) sa tiež dobre hodí k celozrnnému chlebu a nielenže spestrí jeho chuť, ale aj zvýši obsah vlákniny v chlebe.

Foto: shutterstock/Elena Schweitzer
Celozrnný chlieb – recept na jednoduché domáce pečivo
Ako pripraviť domáci celozrnný chlieb? Recept je jednoduchý. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- 300 g chlebovej múky
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky
- 300 ml vlažnej vody
- 20 g čerstvého droždia
- čajovú lyžičku soli
- čajová lyžička cukru
- 2 lyžice slnečnicových semienok
Spôsob prípravy:
- V malej miske zmiešajte teplú vodu, rozdrvené droždie a cukor.
- Odložte na niekoľko minút na teplé miesto, aby sa vytvoril kvások.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, kvások a slnečnicové semienka.
- Začnite miesiť cesto. Môžete miesiť ručne alebo pomocou kuchynského robota s hákom na miesenie cesta.
- Keď sa ingrediencie spoja, prikryte misu bavlnenou utierkou a odložte na teplé miesto, kde necháte kysnúť približne 1-1,5 hodiny. Cesto by malo počas tejto doby zdvojnásobiť svoj objem.
- Vykysnuté cesto vytvarujte do tvaru bochníka a vložte do formy vystlanej papierom na pečenie.
- Chlieb pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 40 – 45 minút.

Foto: shutterstock/NoirChocolate
Osvedčený recept na kváskový celozrnný chlieb
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 350 g svetlej pšeničnej múky (typ 750)
- 150 g celozrnnej ražnej múky (typ 2000)
- čajovú lyžičku cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 25 g čerstvého droždia
- 15 g kvásku na ražný chlieb
- 400 ml teplej vody
- 2 polievkové lyžice oleja
- 100 g tekvicových semienok
Spôsob prípravy:
- Do misky dáme múku, cukor, soľ, rozdrobené droždie a kvások.
- Začnite miesiť cesto a postupne pridávajte teplú vodu a olej.
- Nakoniec pridajte tekvicové semienka (časť si nechajte na posypanie vrchnej časti chleba).
- Vymiesené cesto preneste do formy s rozmermi 11×30 cm vyloženej papierom na pečenie.
- Vrch chleba zľahka pokvapkajte vodou a posypte semienkami.
Pšenično-ražný kváskový chlieb: kysnutie a pečenie
- Plech, v ktorom budete piecť pšenično-ražný chlieb, prikryte bavlnenou utierkou a nechajte ho kysnúť približne 1,5 hodiny (plech by mal byť umiestnený na teplom mieste).
- Cesto by malo počas tejto doby zdvojnásobiť svoj objem.
- Predhrejte rúru na 220 stupňov.
- Pečieme približne 15 minút. Po štvrťhodine znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 30 minút.
- Hotový chlieb vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Chlieb bez múky – povinná alternatíva tradičného chleba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.