14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VGV MEDIA)
Čo pripraviť na večeru namiesto zemiakov? Hoci sú v zahraničí obľúbenou prílohou mnohých jedál, na Slovensku nie sú až také populárne. Vďaka svojej chuti a všestrannosti sú však vhodné na kulinárske experimenty.

Foto: shutterstock/VGV MEDIA
Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh, ktoré nájdete na tanieri. Často sú popri rezni a šaláte nenahraditeľnou súpravou, ktorú mnohí Slováci zbožňujú. Ak chcete trochu spestriť chute a narušiť rutinu, oplatí sa pozrieť, čo jedia v Karibiku, Afrike a Strednej Amerike.
Čím môžete nahradiť zemiaky? Ideálnou náhradou na obed budú plantainy
Plantainy sú zelenina, ktorá sa podobá banánom, ale líši sa väčšou veľkosťou a zelenou šupkou. Hoci vyzerajú podobne, ich chuť je odlišná a nemali by sa jesť surové. Po spracovaní sa stávajú chutnou prísadou do mnohých jedál a sú bohatým zdrojom vitamínov A, C, B a minerálov (železa, vápnika, horčíka a draslíka). Vďaka obsahu vlákniny pomáhajú udržiavať pocit sýtosti. Okrem toho sú zelené zemiaky bohaté na rezistentný škrob, ktorý pôsobí ako prirodzený „ čistič“ čriev a čistí ich od usadenín.

Foto: shutterstock/Bapida
Chuť plantainov sa líši v závislosti od stupňa ich zrelosti. Pri ich príprave sa to oplatí zohľadniť.
- Zelený plantainov je nesladký, pripomína zemiaky. Dobre sa hodí na palacinky, hranolky alebo krekry.
- Žltý plantainov obsahuje viac jednoduchých cukrov a menej škrobu. Bude sa hodiť na sladké palacinky alebo koláče.
- Čierny plantainov je veľmi sladký a mäkký. Hodí sa na prípravu dezertov, krémov alebo zmrzliny.
Ako jesť plantainy? Ideálne na vyprážanie, pečenie aj varenie
Plantainy sa šúpajú ťažšie ako žlté banány. Pred varením je dobré ich skladovať v studenej vode, aby neztmavli. Pri lúpaní odrežte konce, narežte šupku a odstráňte ju pod studenou vodou, pretože má tendenciu pevne sa prilepiť na tvrdú dužinu. Potom ich môžete použiť na prípravu chutnej prílohy k večeri namiesto obľúbených zemiakov.

Foto: Brent Hofacker
Príprava:
Rúru predhrejte na 190 °C. Na plech na pečenie poukladajte zrelé plantainy nakrájané na plátky široké asi 1 cm. Celý ho postriekajte olejom. Pečte približne 30 – 40 minút, kým nie sú mäkké. Po upečení ich ochutíme štipkou soli, korenia a pridáme kúsok masla. Hotovo!
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varíte zemiaky nesprávne? Takto prichádzate o chuť aj vitamíny!
Najchutnejšie pečené zemiaky. Recept je taký jednoduchý, že nie je priestor na chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.