14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika Heine).
Máte chuť na niečo chrumkavé a šialene syrové? Kysnuté slimáky a’la pizza sú občerstvením, ktoré zmizne z tanierov v okamihu. Ideálne na domácu párty, filmový večer alebo nečakanú návštevu priateľov. Recept je mimoriadne jednoduchý a zvládnu ho aj začínajúci kuchári.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Dlhý čas som všetky svoje jednohubky pripravovala z lístkového cesta. Pretože je to rýchle, vždy vyjde, pretože je to chrumkavé… Jedného dňa ma však priateľ vyzval. „Skús to s kysnutým cestom. Budú chutiť ako minipizze“. Vyskúšala som to a bola som nadšená. Slimáky vyšli nadýchané, aromatické a také návykové, že odvtedy pristáli na mojom stole pri každej významnejšej príležitosti. Ak hľadáte nápad na pohostenie na večierok, tento recept vás určite nesklame.
Kysnuté slimáky a’la pizza. Rýchly spôsob prípravy účinného občerstvenia
Keď som prvýkrát vytiahla tieto slimáky z rúry, okamžite som počula „wow, čo to je?“. Pretože hoci pizzové slimáky nemajú klasický okrúhly tvar, ich chuť prezrádza už samotná vôňa. V čom spočíva ich tajomstvo? Tajomstvo je v náplni, ktorú si môžete upraviť podľa vlastnej chuti. Ja zvyčajne používam klasiku: šunku, syr a paradajkovú omáčku, ale môžete pridať aj olivy, šampiňóny, feferónky alebo dokonca ananás. Nižšie nájdete ingrediencie na prípravu 12 kusov.
Na cesto:
- 250 g pšeničnej múky typu 00 alebo 550,
- 150 ml teplej vody,
- 10 g čerstvého droždia,
- pol čajovej lyžičky cukru,
- pol čajovej lyžičky soli,
- polievková lyžica olivového oleja.
Na plnku:
- 150 g obľúbenej šunky,
- 150 g strúhanej mozzarelly,
- 4 lyžice paradajkovej omáčky,
- čajová lyžička oregana,
- prípadne olivy, paprika, kukurica – čokoľvek, čo máte radi.

Foto: shutterstock.com/Natalya_Maisheva
Ako dlho piecť kysnuté slimáky? Občerstvenie si nevyžaduje dlhú prípravu
Najprv sa pustíme do cesta. Droždie rozpustíme v teplej vode s cukrom a necháme 10 minút odstáť, kým sa nespustí pena. Medzitým preosejeme múku do misy, pridáme soľ, kvások z droždia a olej a niekoľko minút miesime cesto, kým nebude pružné. Prikryjeme utierkou a odložíme na pol hodiny, aby vykyslo. Keď je to hotové, môžete pripraviť slimáky.
1. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm, potom ho potrieme paradajkovou omáčkou a posypeme oreganom pre taliansky nádych.
2. Rovnomerne posypeme strúhanou mozzarellou a šunkou nakrájanou na plátky. Toto je tiež vhodný čas na obľúbené prísady, ako sú olivy alebo papričky.
3. Celé to pevne zrolujte a potom nakrájajte na kúsky široké asi 2 cm.
4. Položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich 10 minút mierne kysnúť.
5. Pečte pri teplote 200 stupňov 15 až 18 minút, kým slimáky nie sú zlatisté a aromatické.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lievance pijú tuk ako šialení? Uhaste ich smäd jednou lyžičkou. Budú chrumkavé a nadýchané
Domáca pizza s feferónkami ako z reštaurácie? Je to možné. Toto je najlepší recept na internete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.