14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate)
Sendviče sú pre mnohých ľudí jednou z najčastejších možností stravovania, ak sa rozhodnú raňajkovať alebo si dať rýchle občerstvenie. Možností na vytvorenie takéhoto sendviča je veľa, ale je ľahké urobiť tu diétnu chybu. Výberom jednej nátierky si môžeme uškodiť. Čomu je lepšie sa pri nátierkach na chlieb vyhnúť?

Foto: shutterstock/NoirChocolate
Ktorej nátierke na chlieb je lepšie sa vyhnúť? Dávajte pozor na etikety potravín
Zeleninové pásiky, tvaroh, klasické maslá, dokonca aj margarín – to je to, čím často začíname pri tvorbe sendviča. Namazať krajce chleba tak, aby neboli suché, je prvým krokom k vytvoreniu dokonalej desiaty alebo raňajok.
Mnohí ľudia si však vyberajú z rozsiahleho sortimentu výrobkov ten, ktorý považujú za najmenej zdravý. Ktorý potravinársky výrobok by sa mohol stať neslávnym kráľom medzi nátierkami? Ukazuje sa, že častá voľba taveného syra nemusí byť najlepším a predovšetkým najzdravším nápadom. Prečo by sa lahodná krémová nátierka nemohla nachádzať na našich sendvičoch príliš často?

Foto: shutterstock.com/Alena_Kos
Mnohé tavené syry obsahujú emulgačné soli (napr. fosfáty), ktoré môžu narušiť rovnováhu vápnika a fosforu v tele a negatívne ovplyvniť zdravie kostí. Preto je dôležité venovať pri nakupovaní pozornosť etiketám potravín.
Okrem toho je dôležité si uvedomiť, že aj keď zloženie takéhoto syra nevzbudzuje naše podozrenie, pri výrobe tavených syrov sa aj tak často miešajú rôzne druhy syra, mliečne tuky a niekedy aj dochucovadlá a konzervačné látky. Ide o vysoko spracovaný výrobok.
V porovnaní s prírodným syrom alebo sendvičovými nátierkami má tavený syr menej bielkovín a vápnika a viac umelých prísad. Samozrejme, ak si takýto syr občas nájde cestu na naše sendviče, nemalo by sa nášmu telu nič zlé stať, ale pri plánovaní zdravej stravy je vhodné na to myslieť.
Zdravšie alternatívy? Tieto nátierky sú rovnako zdravé
Medzi množstvom potravín však môžeme ľahko nájsť niektoré, ktoré sú rozhodne zdravšie. Skvelým nápadom je použiť avokádo na vytvorenie vlastnej nátierky na chlieb. Avokádo je zdrojom zdravých tukov, vitamínov a vlákniny. Pre extra chuť do nej môžete pridať citrón, soľ, korenie alebo cesnak. Ak však chcete niečo viac „syrové“, môžete vyskúšať tvarohovú pastu.

Foto: shutterstock/Vladislav Noseek
Kombináciou tvarohu s jogurtom získate roztierateľnú konzistenciu a navyše bielkoviny a vápnik. Môžete pridať bylinky, reďkovky alebo pažítku. Ak chcete orientálnejšie chute, vyskúšajte humus. Táto nátierka je vhodná nielen na pitu, ale hodí sa aj na tradičný európsky chlieb. Cícerová pasta poskytuje rastlinné bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Môžete experimentovať s rôznymi prídavkami, ako je cesnak, olej alebo sušené paradajky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálna nátierka pre srdciarov: Zjedzte ju každé ráno a tlak bude ako hodinky
Zabudnite na kupované nátierky. Domáca kuracia nátierka je stokrát lepšia a zdravšia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.