14.2.2025 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Kto si z času na čas rád nedopraje poriadny kus lahodného koláča? Dnes pre vás máme recept, ktorý je ideálny na akúkoľvek príležitosť, bez príležitosti či polosviatku – rýchly jablkový koláč. Bude sladký, jemný a čo je dôležité, neexistuje možnosť, že by sa pokazil.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Tento koláč je perfektný v každom ohľade. Chuť je dokonalá, koláč je mäkký, vlhký a dlho nevysychá. A potom sú tu sladké jablká. Čo viac si môžete priať? Ak tento jablkový koláč zapadá do vašej definície dokonalého dezertu, nečakajte, len sa ponáhľajte do obchodu kúpiť ovocie a rozohriať rúru. Nezabudnite však, že pred vložením jabĺk do koláča ich treba skaramelizovať s trochou cukru a škorice. Potom už len šup do rúry a za chvíľu máte dokonalú sladkosť.
Tento jablkový koláč je miliónkrát lepší a jednoduchší ako klasický
Ingrediencie:
- 5 jabĺk,
- 1 šálka pšeničnej múky,
- cca. 150 g cukru,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 100 ml oleja,
- 5 stredne veľkých vajec,
- 1 kopcovitá čajová lyžička prášku do pečiva,
- Plná polievková lyžica masla,
- 1 rovná čajová lyžička škorice.
Jednoduchý jablkový koláč – spôsob prípravy:
1. Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. V hlbokej panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájané jablká. Smažte, kým nezačnú karamelizovať. Potom pridajte škoricu a za občasného miešania smažte ešte niekoľko minút.
2. Kým sa jablká opečú, začnite pripravovať cesto. Do väčšej misy preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a premiešajte.
3. V inej miske rozšľahajte vajcia, pridajte oba cukry a miešajte, kým nevznikne svetlá a nadýchaná hmota. Potom pridajte suché prísady a začnite miešať lyžicou alebo mixérom na nízkych otáčkach, kým sa prísady nespoja. Na samom konci prilejte olej tenkým pramienkom.
4. Do misy s cestom pridajte osmažené jablká, zľahka premiešajte a nalejte do formy na pečenie vyloženej papierom.
5. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Koláč pečte približne 50 minút – na povrchu by mal byť ľahko hnedý.

Foto: shutterstock/A_Lein
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lievance pijú tuk ako šialení? Uhaste ich smäd jednou lyžičkou. Budú chrumkavé a nadýchané
Cukrárka mi prezradila najlepší spôsob prípravy šľahačky. Stačí pár kvapiek a bude tuhá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.