14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Dnes pre vás máme recept na najjemnejšie mäso na svete dusené v omáčke, pre ktorú by ste mohli skočiť do ohňa. Jedia ho Francúzi a Nemci, zatiaľ čo Slováci sa mu z nejakého dôvodu stále vyhýbajú. Niektorým ľuďom sa toto mäso hnusí, iní sa ho boja jesť. Pravdou je, že hovädzie líčka sú nielen naozaj chutné, ale sú aj plné kolagénu – vďaka ktorému sa rozplývajú v ústach a sú skvelé pre vaše kĺby a pleť.

Foto: shutterstock/hlphoto
Slováci jedia pomerne veľa mäsa, ale najčastejšie sa na našich stoloch objavuje kuracie a bravčové mäso. Niektoré druhy mäsa však z rôznych dôvodov jeme len zriedkavo. Jedným z nich sú hovädzie líčka.
Niektorí ľudia sa im vyhýbajú, pretože ich predstavivosť je silnejšia (to isté platí napríklad pre vnútornosti alebo jaternice). Iní sa jednoducho boja pustiť do tohto jemného mäsa, aby ho nepokazili, a hovädzie líčka sa, žiaľ, nedajú kúpiť v každom najbližšom obchode.
Ak si však chcete dopriať skutočne vynikajúci pokrm, hľadajte líčka na väčších trhoch alebo u mäsiara a vyskúšajte nižšie uvedený recept. Mäso bude také jemné, že ho zjete bez noža, a omáčka je niečo výnimočné. Doplňte ju zemiakovou kašou a je to jednoduchý spôsob, ako premeniť svoju kuchyňu na sálu špičkovej reštaurácie.
Hovädzie líčka – recept na najjemnejšie mäso
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzích líčok,
- 3 mrkvy,
- 2 stredne veľké petržlenové vňate,
- polovica zeleru,
- 3 cibule,
- 1 liter hovädzieho vývaru vareného na mäse s kosťou,
- maslo,
- olivový olej,
- soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, rozmarín, tymián, sušený cesnak,
- 1,5 šálky suchého červeného vína,
- lyžica paradajkového pretlaku.
Hovädzie líčka v omáčke z červeného vína – ako na to:

Foto: shutterstock/ismishko
- Začnite očistením hovädzích líčok. Odrežte blanky. Potom si pripravte širokú panvicu alebo hrniec s hrubým dnom a rozohrejte v ňom dve lyžice masla a tri lyžice olivového oleja.
- Potom vložte líčka a opečte ich z oboch strán na silnom plameni, aby sa mäso zatvorilo. Stačí jedna minúta na každej strane. Osmažené líčka odložte bokom.
- Zeleninu ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky, cibuľu nakrájajte na kolieska. Cibuľu pridajte do tuku, v ktorom sa vyprážali líčka. Duste na nízkom výkone, kým cibuľa nezesklovatie.
- Pridajte zvyšnú zeleninu a varte, kým nie je miestami zlatistá. Potom pridajte líčka a všetko zalejte vínom.
- Premiešajte, pridajte korenie a restujte, kým sa alkohol z vína neodparí. Potom prilejte horúci vývar, pridajte paradajkový pretlak a znížte teplotu. Prikryté duste na veľmi miernom ohni približne 1,5 hodiny.
- Keď je mäso mäkké, vyberte ho z hrnca a omáčku rozmixujte ručným mixérom a podľa potreby dochuťte koreninami. Pred mixovaním však odstráňte bobkové listy a guľôčky nového korenia. Podávajte ihneď.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak kuracie mäso takto nemarinujete, bude mäkké a šťavnaté. Začnite s receptom okamžite
Ideálna nátierka pre srdciarov: Zjedzte ju každé ráno a tlak bude ako hodinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.