15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).
Sú jedlá, ktoré nás už len svojou vôňou prenesú do detstva, a jablkové koláče sú určite jedným z nich. Spájajú sa s bezstarostnými časmi strávenými pri hrách s kamarátmi, a keď sme sa vrátili z dvora, celý dom bol naplnený vôňou babičkiných dobrôt. Dnes pre vás máme osvedčený recept na jemné lievance, ktoré sa prekvapivo pripravujú bez mlieka. Iná ingrediencia zaručuje tú najlepšiu chuť.

Foto: shutterstock/JeniFoto
Jablkové lievance sú jednoduchým, ale rýchlym spôsobom, ako si pripraviť chutné raňajky, obed do práce alebo do školy alebo upokojujúce popoludňajšie občerstvenie po náročnom dni. Milujú ich deti aj dospelí, ktorí si na lievancoch pochutnávajú a spomínajú na bezstarostné detské časy a babičkinu alebo mamininu kuchyňu. Aby však boli lievance naozaj vydarené – nadýchané, mäkké a správne sladké – je potrebné vymeniť mlieko za biely jogurt. Potom stačí chvíľka miešania a šup, do panvice. Som si istá, že sa vám podaria ešte lepšie, ako sa podarili vašej babičke pred niekoľkými desaťročiami.
Jablkové lievance na jogurte – stačí pár okamihov a je hotovo
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky pšeničnej múky,
- 0,5 hrnčeka cukru (alebo menej, ak nemáte radi príliš sladké lievance),
- 400 ml bieleho jogurtu,
- 2 čajové lyžičky sódy,
- 2 vajcia,
- 3 PL roztopeného maslá,
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru,
- 2-3 jablká nastrúhané na strúhadle,
- olej alebo vyčistené maslo na smaženie.

Foto: shutterstock/olepeshkina
Jablkové lievance na jogurte – postup prípravy:
1. Pripravte si misu a dôkladne do nej preosejte múku a sódu bikarbónu. Potom rozšľaháme celé vajcia, pridáme jogurt a oba cukry. V tejto fáze pridajte aj nastrúhané jablká (môžete ich predtým zmiešať s trochou škorice).
2. Začnite miešať na nízkych otáčkach mixéra alebo miešajte stierkou. Keď sa ingrediencie spoja, prilievajte maslo tenkým pramienkom bez toho, aby ste prestali miešať.
3. Rozpáľte panvicu s olejom alebo maslom a dôkladne ju zohrejte. Lyžicou dávajte porcie cesta na lievance.
4. Smažte z oboch strán dozlatista. Uistite sa, že je panvica horúca, ale teplota by nemala byť príliš vysoká, pretože lievance sa môžu zvonka spáliť a vo vnútri zostanú surové.
Usmažené lievance položte na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Po miernom vychladnutí ich posypte práškovým cukrom. Môžete ich podávať aj s čokoládovým krémom, medom alebo domácim džemom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, aby sa netrhali? Moja mama nikdy nepriznala, že sa mýlila
Šialene jemné a nadýchané lievance. Pridanie tohto ovocia je hitom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.