15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Túžite žiť dlhší a zdravší život? Austrálski vedci práve priniesli prevratný objav – jednoduché raňajkové jedlo môže znížiť riziko predčasného úmrtia až o 17 percent! Ide o bežnú potravinu, ktorú má doma každý. Najnovší výskum ukázal, že pravidelná konzumácia tohto jedla výrazne znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a môže vám pridať roky života. Prekvapivo, táto potravina bola dlho neprávom zatracovaná.

Foto: shutterstock/New Africa
Zázračné raňajky, ktoré chránia vaše srdce
Prelomová štúdia austrálskej Univerzity v Monash sledovala viac ako 8000 ľudí z dvoch kontinentov. Výsledky šesťročného výskumu priniesli ohromujúce zistenia. Ľudia, ktorí konzumovali vajíčka jeden až šesťkrát týždenne, vykazovali o 29 percent nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení v porovnaní s tými, ktorí sa vajciam vyhýbali. Ešte pozoruhodnejšie výsledky sa ukázali u ľudí, ktorí kombinovali konzumáciu vajec so zdravým životným štýlom. U tejto skupiny kleslo riziko kardiovaskulárnych ochorení o neuveriteľných 44 percent! Vedci zdôrazňujú, že práve pravidelnosť konzumácie zohráva kľúčovú úlohu. Štúdia, publikovaná v prestížnom vedeckom časopise „Nutrients“, vyvracia dlhoročné mýty o škodlivosti vajec a potvrdzuje ich blahodarný vplyv na ľudské zdravie.
Prečo sú vajcia skutočným pokladom pre vaše zdravie
Dlhé roky sa tradovalo, že vajcia zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Moderný výskum však tento mýtus definitívne vyvracia. Cholesterol obsiahnutý vo vajciach sa v našom tele vstrebáva len minimálne. Naopak, vajcia obsahujú vzácne mastné kyseliny, ktoré aktívne znižujú hladinu škodlivého cholesterolu a chránia cievy pred vznikom artériosklerózy. Predstavujú skutočnú pokladnicu vitamínov A, D, E, K a celého komplexu vitamínov skupiny B. Tieto látky v tele pôsobia ako prirodzená ochrana pred zápalom, podporujú zdravý zrak a posilňujú nervový systém. Mimoriadne cenné sú špeciálne bielkoviny s antioxidačnými vlastnosťami, najmä tryptofán a tyrozín. Tieto látky stimulujú mozgovú činnosť, zlepšujú pamäť a koncentráciu. Najnovšie výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia vajec môže dokonca znižovať riziko vzniku Alzheimerovej choroby a ďalších neurodegeneratívnych ochorení.

Foto: shutterstock/Aleksandra Duda
Tajomstvo správnych raňajok odhalené
Najnovšie vedecké poznatky potvrdzujú, že raňajky predstavujú najdôležitejšie jedlo dňa. Mali by tvoriť 20-30 percent denného kalorického príjmu a ich vynechávanie môže mať závažné zdravotné následky. Ideálne raňajky by mali obsahovať vyváženú kombináciu vlákniny, chudých bielkovín a zdravých tukov. Práve vajcia predstavujú dokonalú voľbu, ktorá spĺňa všetky tieto kritériá. Výskumy ukazujú, že kvalitné raňajky s vysokým obsahom bielkovín pomáhajú nielen pri udržiavaní zdravej hmotnosti, ale významne prispievajú aj k prevencii civilizačných ochorení. Odborníci odporúčajú kombinovať vajcia s celozrnnými produktmi a čerstvou zeleninou, čím vznikne nutričné vyvážené jedlo, ktoré dodá energiu na celé dopoludnie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička nesmaží miešané vajíčka na masle. Na panvici rozpustí inú prísadu. Sú veľmi krémové
Smažte „po francúzsky“. Na tradičnú verziu zabudnete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.