15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Buniak Andrii).
Ktoré mäso je najzdravšie? Odpoveď vás možno prekvapí. Ukázalo sa, že zverina je nielen mimoriadne chutná, ale aj bohatá na výživové hodnoty. Mnoho ľudí sa ju však bojí variť. Prečo?

Foto: shutterstock/Buniak Andrii
Zverina je mäso z divej zveri, ako je diviak, srnec, jeleň, zajac alebo divá hydina. Už dlho je cenené pre svoju chuť a zdravotné výhody a považuje sa za jednu z najzdravších možností. Na Slovensku sa považuje za ušľachtilé a výnimočné mäso. Najlepšie a najjemnejšie kusy pochádzajú zo zvierat ulovených na jeseň alebo začiatkom zimy. Vďaka prírodným živinám, ako sú huby, bobule, výhonky, bylinky a kôra stromov, má zverina výraznú vôňu a chuť.
Prečo jesť zverinu? Zdravotné a chuťové výhody, ktoré v inom mäse nenájdete
- Zverina je zdravšia ako mäso hospodárskych zvierat. Neobsahuje totiž žiadne konzervačné látky ani antibiotiká.
Voľne žijúce jedince konzumujú len prirodzenú potravu bez rastových hormónov alebo iných podporných látok.
- Zverina je ľahko stráviteľná a vhodná pre ľudí na redukčnej diéte.
- Má menej kalórií ako obľúbené bravčové mäso, nižší obsah tuku a je silne mäsitá a bohatá na cenné živiny. Sú nimi vitamíny skupiny B, kompletné bielkoviny bohaté na esenciálne aminokyseliny, vápnik, fosfor, horčík a železo.
Kto nemôže jesť zverinu? Každý si na ňu musí dávať pozor
Hoci neexistujú žiadne kontraindikácie konzumácie tohto mäsa, musíme si dávať osobitný pozor.
- Konzumácia je spojená s rizikom nákazy trichinelózou a toxoplazmózou. Tými sa možno nakaziť len konzumáciou surového mäsa, preto by sa malo dostatočne dlho variť.
- Dôležité je tiež, aby zverina pochádzala zo spoľahlivého zdroja a bola schválená na konzumáciu veterinárnymi službami.
Čo pripraviť z diviaka na večeru? Recept na chutné a zdravé jedlo
Príprava diviny nie je vôbec zložitá, ale je dobré mať na pamäti niekoľko pravidiel.
Mäso je zvyčajne menej krehké a tvrdšie ako mäso hospodárskych zvierat. Preto sa ho oplatí pred varením, pečením alebo vyprážaním upraviť.
- Tento proces sa najlepšie vykonáva v miestnosti s teplotou približne 0 – 4 °C a vlhkosťou 85 %. V domácnosti sa to môže vykonať v mrazničke, hoci to môže trvať niekoľko dní až dva týždne.
- Po rozmrazení by sa mali marinovať, napríklad v cmare alebo suchom víne s korením, rozmarínom, borievkou a tymiánom.
Po naložení sa pripravujú na rôzne spôsoby – vyprážané, dusené alebo pečené. Nezabudnite, že čas prípravy závisí od druhu mäsa a veľkosti kusov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najzdravšie mäso pre „srdciarov“. Prekonáva kuracie a morčacie mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.