16.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekkasit A Siam)
Ako dlho vydrží uvarená káva? Mnohí ľudia si pripravujú varenú kávu a potom ju pijú niekoľko hodín. Ukazuje sa, že to vôbec nie je dobrý nápad. A nejde len o chuť alebo arómu.

Foto: shutterstock/Ekkasit A Siam
Niektorí ľudia si nevedia predstaviť ráno bez šálky kávy, ale nie každý má čas na jej pokojné vypitie. Ako dlho sa môže káva konzumovať po uvarení? Čerstvá káva je plná chuti a vône, ale každou minútou stráca chuť. Môže sa káva pokaziť?
Môže sa káva ohrievať? Je lepšie uvariť novú. Má lepšiu chuť a je prospešnejšia pre vaše zdravie
Podľa portálu healthline.com káva chutí najlepšie tesne po uvarení, ale po 30 minútach sa jej intenzita znižuje. Po niekoľkých hodinách pri izbovej teplote sa tiež v dôsledku oxidácie stane horkejšou a trpkejšou. V prípade kávy s mliekom je najlepšie vypiť ju do dvoch hodín, pretože s odstupom času sa v káve vyvíjajú baktérie. Na druhej strane čierna káva má dlhšiu trvanlivosť a môžete ju skladovať v chladničke, nie však dlhšie ako 24 hodín.
Môže sa káva ohrievať? Ak ste ju nestihli vypiť, je lepšie uvariť novú. V prípade čierneho nápoja sa chuť zmení, ale situácia je trochu iná, ak je s pridaným mliekom. Po niekoľkých hodinách sa v káve vyvíjajú nielen mikroorganizmy, ale zahrievaním dochádza aj k rozkladu bielkovín, čím káva mení konzistenciu.

Foto: shutterstock/ViDI Studio
V akom čase by ste mali piť kávu? „Môže narušiť denný rytmus a hladinu hormónov“
Štúdia uverejnená v kardiologickom časopise European Heart Journal jasne ukazuje, že čas, v ktorom siahneme po malej čiernej káve, má veľký význam. Vedci analyzovali výsledky 40725 ľudí, ktorí boli oslovení v rámci Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES). Výsledky sa ukázali ako prekvapujúce. U ľudí, ktorí si dali kávu len ráno, bolo pozorované o 16 % nižšie riziko predčasného úmrtia ako u ľudí, ktorí si dali malú čiernu neskôr počas dňa.
To však nie je všetko. – Je možné, že konzumácia kávy popoludní alebo večer môže narušiť denný rytmus a hladinu hormónov, ako je melatonín, vysvetlil doktor Lu Qi, ktorý viedol štúdiu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pijete kávu? Nikdy ju nekombinujte s týmito výrobkami
Pridajte si trochu do rannej kávy. Obohatí vašu čiernu kávu o vitamíny a zrýchli váš metabolizmus
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.