16.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ekkaratk).
Myslíte si, že variť párky je hračka? Omyl! Tento obľúbený pokrm môže byť buď skutočnou delikatesou, alebo gumovou katastrofou. Prezradíme vám triky šéfkuchárov, vďaka ktorým budú vaše párky dokonale šťavnaté a ešte aj zdravšie. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz vedeli o ich príprave!

Foto: shutterstock.com/Ekkaratk
Tajomstvo dokonalých párkov odhalené
Väčšina z nás varí párky nesprávne. Vhodením do vriacej vody im vlastne škodíme. Odborníci odporúčajú šetrnejší prístup. Ideálna teplota vody by nemala presiahnuť 80 stupňov Celzia. Pri vysokých teplotách totiž vznikajú nitrozamíny – látky, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé. Navyše, príliš horúca voda spôsobí, že párky popraskajú a stratia svoju šťavnatosť. Stačí ich ponoriť do horúcej vody na 5-7 minút a máte dokonalý výsledok. Voda by nemala vrieť, len sa jemne vlniť. Takto pripravené párky si zachovajú všetky svoje chuťové vlastnosti a budú zdravšie.
Moderné spôsoby prípravy, ktoré musíte vyskúšať
Klasické varenie nie je jedinou možnosťou. Skutočným hitom sa stáva príprava v pare, ktorá zachová maximum živín a prirodzenú chuť. Parný hrniec nastavte na strednú teplotu a párky pripravujte maximálne 8 minút. Ak preferujete rýchlosť, môžete využiť mikrovlnnú rúru. Tu je však kľúčové nastavenie – používajte stredný výkon a čas maximálne 1-2 minúty. Párky položte na tanier a prikryte potravinovou fóliou s niekoľkými otvormi. Vyhnite sa zbytočnému prevareniu. Párky sú už dostatočne slané, preto ich netreba dodatočne soliť.

Foto: shutterstock.com/nazarovsergey
Zdravé tipy pre dokonalý hot dog
Zabudnite na klasickú kombináciu párkov s bielym pečivom a majonézou. Namiesto toho stavte na celozrnné pečivo bohaté na vlákninu. K párkom pridajte čerstvú zeleninu – kapustu, mrkvu, uhorku alebo paradajky. Majonézu nahraďte domácou horčicou alebo kečupom bez pridaného cukru. Tieto zdravšie alternatívy nielen podporia trávenie, ale dodajú vášmu jedlu aj viac vitamínov a minerálov. Pre extra dávku živín môžete pridať klíčky alebo bylinky.
Ako vybrať kvalitné párky?
Pri nákupe párkov sa sústreďte na zloženie. Kvalitné párky by mali obsahovať minimálne 80% mäsa. Vyhnite sa výrobkom s vysokým obsahom éčok, konzervantov a umelých farbív. Najlepšie sú párky od overených výrobcov alebo z lokálnych mäsiarstiev. Všímajte si farbu – prirodzene ružová je v poriadku, príliš červená môže signalizovať množstvo pridaných farbív. Čerstvé párky by mali mať pevnú konzistenciu a príjemnú vôňu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Celý život ste varili párky nesprávne. Babička vysvetľuje
Kam vyhodiť fóliu od párkov? Väčšina ju hádže do plastu. Tam nepatrí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.