16.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dani Vincek).
Kedysi sa s obľubou konzumovala surová, varená alebo pečená, dnes sa na našich stoloch objavuje čoraz zriedkavejšie. Je to škoda, pretože táto nedocenená zelenina je nielen lacná, ale aj plná cenných vlastností. Na čo pomáha repa? Zistite, prečo by ste ju mali opäť pozvať do svojej kuchyne.

Foto: shutterstock/Dani Vincek
Repa poteší svojou nevšednou chuťou – mierne pikantnou, s nádychom zemitosti, pripomínajúcou reďkovky. Vďaka svojej chrumkavej štruktúre sa výborne hodí do šalátov, nátierok alebo ako zdravá alternatíva pečených čipsov. Jednoduchá, ale plná cenných zložiek je zelenina, ktorá sa dokáže komplexne postarať o vaše zdravie. Stojí za to dať repe miesto v každodennom jedálničku a seniori by mali venovať osobitnú pozornosť jej zdraviu prospešným vlastnostiam.
Ako zdravá je repa? Už naši starí rodičia vedeli o výhodách jej konzumácie
Repa je nenápadná zelenina, ktorá v sebe skrýva množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamín C, vďaka ktorému posilňuje imunitu a chráni telo pred infekciami. To je dôležité najmä pre seniorov, ktorých imunitný systém sa vekom stáva menej účinným. Draslík obsiahnutý v repe podporuje srdce, reguluje krvný tlak a zabezpečuje správny krvný obeh, čo z nej robí ideálnu zložku stravy pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami.
Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie, zabraňuje zápche a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Okrem toho má repa močopudný účinok. Podporuje činnosť obličiek pri odstraňovaní toxínov a jej antioxidanty, ako sú betakarotén a polyfenoly, pomáhajú udržiavať mladú a žiarivú pokožku a chránia ju pred starnutím. Nech už si vyberiete akúkoľvek odrodu, je to skvelá zelenina, ktorá sa stará o celé vaše telo, od tráviaceho systému cez srdce až po vlasy.
Repa, hoci je zdravá, nie je pre každého. Ľudia s hypotyreózou alebo Hashimotovou chorobou by ju mali konzumovať opatrne, pretože goitrogény v nej môžu brániť vstrebávaniu jódu. V prípade pochybností sa poraďte so svojím lekárom.
Ako pripravujete repu na konzumáciu? Môžete ju použiť na prípravu mnohých chutných jedál
Repa je zelenina, ktorá vás v kuchyni prekvapí svojou všestrannosťou. Dá sa podávať na rôzne spôsoby a dodá vášmu každodennému menu dávku zdravia. Nižšie nájdete niekoľko návrhov.
- Surová, nakrájaná na tenké plátky, dodá šalátom chrumkavosť a charakter.
- Opečená s trochou olivového oleja a bylinkami je chutnou prílohou.
- Uvarená a rozmixovaná je vynikajúcim krémovým pyré a môžete ju použiť namiesto zemiakov alebo karfiolu.
- Nastrúhaná sa výborne hodí ako základ do pikantných šalátov.
- Nakrájaná na kocky predstavuje vynikajúci doplnok do polievok, dusených jedál a gulášov.
- Naložená v octe a korení dodáva chrumkavý nádych sendvičom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Červenú repu skladujte len týmto spôsobom. Stačí jedna chyba a zhnije
Farba má obrovský význam. Srdce bude pracovať ako zvon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.