18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria UA).
Teoreticky nie je príprava brokolice zložitá. V praxi sa však často ľahko dopúšťame chýb, ktoré spôsobia, že zelenina stratí svoju chuť, lákavú farbu a výživové vlastnosti. Nedovoľte, aby sa zmenila na odpudivú a mdlú kašu. Poradíme vám, ako brokolicu dobre pripraviť, aby si zachovala všetky svoje vlastnosti.

Foto: shutterstock/Viktoria UA
Ako čistiť brokolicu? Jednoduchý trik
Brokolica je nielen zdravá, ale aj všestranná zeleninová pochúťka. Vďaka svojmu výraznému vzhľadu a sviežej zelenej farbe vyzerá krásne v šalátoch alebo jedlách z jedného hrnca. Jej tvar však sťažuje dôkladné očistenie brokolice pred varením. Našťastie kuchári vyvinuli patent, ktorý túto úlohu výrazne uľahčuje:
Najprv brokolicu rozdeľte na menšie kúsky a opláchnite ich pod tečúcou vodou.
1. Do hrnca nalejte toľko vody, aby boli ružičky úplne ponorené.
2. Pridajte lyžicu octu, premiešajte a nechajte niekoľko minút odstáť.
3. Tento postup zabezpečí, že sa odstránia všetky nečistoty.
Pridajte do vody. Brokolica počas varenia nestratí farbu
Prvotná príprava zeleniny je za nami. Je čas spustiť varenie. Najbežnejším spôsobom spracovania je varenie brokolice vo vode.
- Nezabudnite, že by to nemalo trvať príliš dlho.
V opačnom prípade zelenina stratí svoju chrumkavú štruktúru a chutnú farbu.
1. Vo veľkom hrnci dajte zovrieť vodu.
2. Pridajte lyžičku soli, lyžičku cukru a šťavu z polovice citróna. Táto kombinácia zabráni tomu, aby zelenina stratila svoju zelenú farbu.
3. Brokolicu opatrne vložte do vriacej vody a varte štyri minúty.
4. Ideálna brokolica by mala byť pevná a mierne tvrdá.
Tým sa však práca kuchára nekončí. Posledným krokom je okamžité otuženie – ochladenie zeleniny vo veľmi studenej, dokonca ľadovej vode. Tým sa zabrzdí proces varenia, takže zelenina bude chutná a zároveň si zachová svoju chrumkavú štruktúru a farbu.
Ako variť brokolicu na pare?
Brokolica je bohatým zdrojom vitamínov C a K, vlákniny, draslíka a ďalších zdraviu prospešných živín. To, koľko prospešných látok zostane v zelenine, závisí najmä od spôsobu a dĺžky tepelnej úpravy. Aby si brokolica zachovala všetky svoje vlastnosti, mnohí ľudia sa rozhodnú pre varenie v pare.
Špeciálny hrniec je na to užitočný, ale nie je nevyhnutne potrebný. Ako na to?
1. Očistenú brokolicu rozdeľte na malé kúsky podobnej veľkosti, aby sa varila rovnomerne. Nemusíte si odpustiť varenie stoniek, ktoré sú tvrdšie ako ružičky. Jednoducho ich nakrájajte na malé kúsky.
2. Vo veľkom hrnci dajte zovrieť vodu. Zeleninu položte na kovový parný kôš alebo sitko.
3. Dbajte na to, aby brokolica neprišla do kontaktu s vodou. Prikryte pokrievkou.
4. Parenie brokolice trvá 8 – 10 minút.
5. Keď je hotová, zalejte ju studenou vodou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Párky na tanieri: Takto ich pripravíte zdravšie a chutnejšie než kedykoľvek predtým!
Šalát Cézar sa falšuje v polovici sveta. Namiesto pridávania tejto zložky sa zamerajte na dresing
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.