Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Francúzsky cibuľový koláč. Nadýchané cesto a plnka vás zaujmú, ale pozor na cibuľu

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Raluca Constantin). Dnes pre vás máme skutočnú pochúťku priamo z Francúzska, presnejšie z Provence. Názov pokrmu je možno dosť zložitý, ale pissaladiere nie je...

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Raluca Constantin).

Dnes pre vás máme skutočnú pochúťku priamo z Francúzska, presnejšie z Provence. Názov pokrmu je možno dosť zložitý, ale pissaladiere nie je vôbec ťažké pripraviť. Je to niečo medzi pizzou z hrubého kysnutého cesta a koláčom so šialene aromatickou plnkou. Základom je cibuľa, ale jej spoločnosť je priam famózna. Neurobte chybu pri dusení a váš cibuľový koláč na francúzsky spôsob bude šialený.

Francúzsky cibuľový koláč – všetci Slováci si ho zamilujú.
Foto: shutterstock/Raluca Constantin

Pissaladiere alebo francúzsky cibuľový koláč je skutočná pochúťka, ktorej príprava je síce časovo náročná, ale zároveň prekvapivo jednoduchá. Kombinuje prvky pizze, presnejšie cesta a cibuľovej plnky, ale nie je taký známy ako klasická talianska pizza s paradajkovou omáčkou a syrom. Túto špecialitu nezjeme v každej reštaurácii, preto sa oplatí nájsť si chvíľu času a premeniť svoju kuchyňu na francúzsku obývačku. Čo je najdôležitejšie? Cibuľa, samozrejme. Musí chutne zhnednúť, ale v žiadnom prípade by sa nemala rozvariť.

  • Mala by sa karamelizovať vo vlastnej šťave, rovnako ako cibuľová polievka.

A nezabudnite na doplnky – hodia sa olivy a niekoľko sardelových filiet.

Francúzsky cibuľový koláč – všetci Slováci si ho zamilujú

Ingrediencie na kysnutý základ:

  • 0,5 kg polohrubej pšeničnej múky,
  • 7 g instantného droždia,
  • cca. 300 ml vlažnej vody
  • čajová lyžička soli
  • rovná čajová lyžička cukru,
  • 2 plné polievkové lyžice olivového oleja.

Ingrediencie na cibuľovú plnku:

  • 5 veľkých žltých cibúľ,
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku,
  • polievková lyžica masla,
  • lyžica olivového oleja,
  • balzamikový ocot,
  • korenie, štipka soli, provensálske bylinky,
  • niekoľko čiernych olív,
  • niekoľko plátkov ančovičiek (ak ich nemáte radi, použite kúsky tuniaka vo vlastnej šťave).
TIP! Cibuľa sa nesmie smažiť – keď pustí prirodzenú šťavu pod teplom, mala by sa v nej dusiť, kým nezhnedne.
Foto: shutterstock/Josep Suria

Pissaladiere – francúzsky cibuľový koláč. Spôsob prípravy

1. Začnite prípravou kysnutého cesta. Do misy preosejeme múku, pridáme sušené droždie, cukor a soľ, 150 ml teplej vody a olej. Začnite miesiť a postupne pridávajte zvyšok vody.

2. Cesto intenzívne miesime, a keď je hladké a jednotné, vytvarujeme z neho guľu. Misku, v ktorej bolo cesto pripravené, pevne zabaľte potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto, aby cesto vykyslo. To môže trvať až 1,5 hodiny – cesto musí aspoň zdvojnásobiť svoj objem.

3. Kým cesto kysne, pripravte si cibuľu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pripravte si hlbokú panvicu, najlepšie s hrubým dnom, a rozohrejte v nej lyžicu masla a lyžicu olivového oleja. Pridajte cibuľu a smažte ju na miernom ohni, pričom občas premiešajte, aby sa nepripálila.

4. Cibuľa sa nesmie smažiť – keď pustí prirodzenú šťavu pod teplom, mala by sa v nej dusiť, kým nezhnedne. Dusenie cibule môže trvať až pol hodiny alebo viac, v závislosti od výkonu horáka, hrúbky plátkov a panvice.

5. Keď je cibuľa zlatohnedá a lesklá, pridajte štipku korenia, plochú lyžičku provensálskych byliniek a kvapku balzamikového octu – stačí 1,5 lyžičky. Dôkladne premiešame a dusíme ďalších 5 minút.

6. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a niekoľkokrát ho premiešame, aby sme sa zbavili prebytočného vzduchu. Potom ho rozvaľkajte na placku ľubovoľného tvaru hrubú asi 1,5 cm. Cesto položte na plech vyložený papierom na pečenie.

7. Na cesto poukladajte dusenú cibuľu a rovnomerne ju rozložte. Potom naň položte kúsky ančovičiek alebo inej obľúbenej ryby a niekoľko nakrájaných čiernych olív.

8. Pripravený pissaladiere vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 20-25 minút.

@cookwithleal

🇫🇷☀️ L’authentique recette de la pissaladière☀️🇫🇷 La seule et l’unique ! Bon appétit 😋 #recette#recettefacile #recetterapide #cusine #cusinefacile #faitmaison #pissaladière #recettefrancaise #nice #recettenicoise #yummy #miam #recettetiktok

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lístkové cesto sa stáva minulosťou. Kysnuté slimáky voňajú a chutia ako najlepšia pizza

Názov je smiešny, ale chuť je božská. Rumunská pochúťka si podmanila moju kuchyňu. Rýchla, jednoduchá a chutná


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Odborníci varujú: Tento bežný čistiaci prostriedok ničí vaše drevené podlahy!

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vvoe). Investovali ste do drevenej podlahy a chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie? Pozor na fatálne chyby pri jej…

Šokujúce odhalenie: Takto vás klamú pri výbere chleba! Prečítajte si, čo vám pekári taja

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/louwastaken). Každý deň si kupujeme chlieb, no viete, čo v skutočnosti jete? Odborníci varujú pred nebezpečnými zložkami, ktoré sa…

Tieto vrásky robia ženám starosti. Objavujú sa ešte pred 30. rokom života.

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Výrazné horizontálne línie a vrásky na krku tvoria kruh a pridávajú nášmu vzhľadu roky. Hoci je výskyt…

Módne hity jari a leta 2025. Tieto trendy ovládnu ulice!

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Creative Lab). Pripravte sa na záplavu farieb, vzdušné strihy a návrat ikonických vzorov! Módni návrhári už odhalili, čo sa…

Chráni pred rakovinou a výborne dopĺňa chuť miešaných vajec. Bohato posypte na vrch

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz) Okrem iného je obľúbenou prísadou do miešaných vajíčok, ale môže úspešne zdobiť aj sendviče a dodať im ďalšiu…

Auto Trendy

Bazárové pasce: Ako sa nenechať oklamať pri kúpe auta?

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Kúpa auta z bazáru môže byť výhodná, ale tiež poriadne riskantná. Viete, že niektoré bazáre ponúkajú fejkové inzeráty, aby vás nalákali na pobočku? Alebo že…

Prečo by si v zime nemal zahrievať auto na voľnobehu?

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Zima je obdobie, kedy autá dostávajú poriadne zabrať. Mnohí vodiči si myslia, že zahrievanie motora na voľnobehu je správny spôsob, ako pripraviť auto na jazdu.…

Rýchlostný index pneumatík: Kľúčový parameter, ktorý môže rozhodnúť o vašej bezpečnej jazde

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Možno ste si ho nikdy nevšimli, no rýchlostný index na bočnej stene vašej pneumatiky môže mať zásadný vplyv na vašu bezpečnú jazdu. Prečo je tento…

Bitka o hybridy: Honda chcela Nissan prinútiť vzdať technológie

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Dve automobilové ikony zo zeme vychádzajúceho slnka, Honda a Nissan, sa minulý týždeň rozlúčili s plánovanou fúziou. Za krachom veľkolepých plánov stojí kontroverzná požiadavka Hondy,…

Sú diesely naozaj tie najväčšie zlo? Nový vinník škodlivých emisií vás prekvapí!

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi boli dieselové motory považované za najväčší zdroj škodlivých emisií v doprave. Vďaka technologickému pokroku a prísnym reguláciám sa však ich negatívny dopad výrazne znížil.…

Volkswagen a Audi kráčajú proti prúdu! Spoliehajú sa na benzínové motory aj v ére elektromobilov

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Kým väčšina automobiliek hlási masívne investície do elektromobilov a odklon od spaľovacích motorov, nemeckí giganti Volkswagen a Audi spôsobujú rozruch. Namiesto úplného prechodu na elektrické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov