18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Raluca Constantin).
Dnes pre vás máme skutočnú pochúťku priamo z Francúzska, presnejšie z Provence. Názov pokrmu je možno dosť zložitý, ale pissaladiere nie je vôbec ťažké pripraviť. Je to niečo medzi pizzou z hrubého kysnutého cesta a koláčom so šialene aromatickou plnkou. Základom je cibuľa, ale jej spoločnosť je priam famózna. Neurobte chybu pri dusení a váš cibuľový koláč na francúzsky spôsob bude šialený.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_744967699.jpg)
Foto: shutterstock/Raluca Constantin
Pissaladiere alebo francúzsky cibuľový koláč je skutočná pochúťka, ktorej príprava je síce časovo náročná, ale zároveň prekvapivo jednoduchá. Kombinuje prvky pizze, presnejšie cesta a cibuľovej plnky, ale nie je taký známy ako klasická talianska pizza s paradajkovou omáčkou a syrom. Túto špecialitu nezjeme v každej reštaurácii, preto sa oplatí nájsť si chvíľu času a premeniť svoju kuchyňu na francúzsku obývačku. Čo je najdôležitejšie? Cibuľa, samozrejme. Musí chutne zhnednúť, ale v žiadnom prípade by sa nemala rozvariť.
- Mala by sa karamelizovať vo vlastnej šťave, rovnako ako cibuľová polievka.
A nezabudnite na doplnky – hodia sa olivy a niekoľko sardelových filiet.
Francúzsky cibuľový koláč – všetci Slováci si ho zamilujú
Ingrediencie na kysnutý základ:
- 0,5 kg polohrubej pšeničnej múky,
- 7 g instantného droždia,
- cca. 300 ml vlažnej vody
- čajová lyžička soli
- rovná čajová lyžička cukru,
- 2 plné polievkové lyžice olivového oleja.
Ingrediencie na cibuľovú plnku:
- 5 veľkých žltých cibúľ,
- 2 väčšie strúčiky cesnaku,
- polievková lyžica masla,
- lyžica olivového oleja,
- balzamikový ocot,
- korenie, štipka soli, provensálske bylinky,
- niekoľko čiernych olív,
- niekoľko plátkov ančovičiek (ak ich nemáte radi, použite kúsky tuniaka vo vlastnej šťave).
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_532528303.jpg)
Foto: shutterstock/Josep Suria
Pissaladiere – francúzsky cibuľový koláč. Spôsob prípravy
1. Začnite prípravou kysnutého cesta. Do misy preosejeme múku, pridáme sušené droždie, cukor a soľ, 150 ml teplej vody a olej. Začnite miesiť a postupne pridávajte zvyšok vody.
2. Cesto intenzívne miesime, a keď je hladké a jednotné, vytvarujeme z neho guľu. Misku, v ktorej bolo cesto pripravené, pevne zabaľte potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto, aby cesto vykyslo. To môže trvať až 1,5 hodiny – cesto musí aspoň zdvojnásobiť svoj objem.
3. Kým cesto kysne, pripravte si cibuľu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pripravte si hlbokú panvicu, najlepšie s hrubým dnom, a rozohrejte v nej lyžicu masla a lyžicu olivového oleja. Pridajte cibuľu a smažte ju na miernom ohni, pričom občas premiešajte, aby sa nepripálila.
4. Cibuľa sa nesmie smažiť – keď pustí prirodzenú šťavu pod teplom, mala by sa v nej dusiť, kým nezhnedne. Dusenie cibule môže trvať až pol hodiny alebo viac, v závislosti od výkonu horáka, hrúbky plátkov a panvice.
5. Keď je cibuľa zlatohnedá a lesklá, pridajte štipku korenia, plochú lyžičku provensálskych byliniek a kvapku balzamikového octu – stačí 1,5 lyžičky. Dôkladne premiešame a dusíme ďalších 5 minút.
6. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a niekoľkokrát ho premiešame, aby sme sa zbavili prebytočného vzduchu. Potom ho rozvaľkajte na placku ľubovoľného tvaru hrubú asi 1,5 cm. Cesto položte na plech vyložený papierom na pečenie.
7. Na cesto poukladajte dusenú cibuľu a rovnomerne ju rozložte. Potom naň položte kúsky ančovičiek alebo inej obľúbenej ryby a niekoľko nakrájaných čiernych olív.
8. Pripravený pissaladiere vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 20-25 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lístkové cesto sa stáva minulosťou. Kysnuté slimáky voňajú a chutia ako najlepšia pizza
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.