20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Razvan Ciuvelic.
Myslíte si, že zemiaky sú nepriateľom štíhlej línie? Mýlite sa! Vedci práve odhalili prevratný spôsob prípravy zemiakov, ktorý nielen že podporuje chudnutie, ale aj posilňuje zdravie čriev. Tento jednoduchý trik zmení váš pohľad na obľúbenú prílohu.

Foto: shutterstock/Razvan Ciuvelic
Zemiaky ako superpotravina: Toto ste o nich určite nevedeli!
Zemiaky už stáročia tvoria základ našej kuchyne. Mnohí ich však považujú za nezdravé a vyraďujú ich z jedálnička. Odborníci teraz prichádzajú s prekvapivými zisteniami. Zemiaky obsahujú len 70-80 kalórií na 100 gramov, čo je menej ako v ryži či cestovinách. Navyše obsahujú cenné živiny, ktoré naše telo potrebuje.
V zemiakoch nájdeme bohatý kokteil vitamínov a minerálov. Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu, vitamíny skupiny B zlepšujú metabolizmus a podporujú nervový systém. Draslík, horčík a vápnik chránia pred svalovými kŕčmi a podporujú zdravie kostí. Železo a zinok zase pomáhajú pri tvorbe červených krviniek a zlepšujú kvalitu pokožky.
Revolučný objav: Schladené zemiaky ako zázračný pomocník pri chudnutí
Prelomový výskum odhalil fascinujúcu vec – schladené zemiaky majú až o 30% nižší glykemický index! Ako je to možné? Po uvarení a následnom schladení prebehne v zemiakoch chemická premena. Bežný škrob sa zmení na takzvaný rezistentný škrob, ktorý má úplne iné vlastnosti.
Tento typ škrobu sa správa podobne ako vláknina. V čreve sa rozkladá postupne, čím:
- Predlžuje pocit sýtosti
- Stabilizuje hladinu cukru v krvi
- Podporuje rast prospešných črevných baktérií
- Znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
- Pomáha pri kontrole hmotnosti

Foto: shutterstockú Phuangphet geissler
Pozor na tieto chyby pri príprave zemiakov
Hoci sú schladené zemiaky zdravé, treba si dať pozor na ich prípravu. Vyhnite sa:
- Nadmernému množstvu smotany a masla
- Vyprážaniu v oleji
- Kombinácii s ťažkými omáčkami
- Lúpaniu pred varením (radšej varte v šupke)
Najzdravší spôsob prípravy je varenie v šupke a následné schladenie. Takto pripravené zemiaky môžete použiť do šalátov alebo ako prílohu. Dobrá správa je, že aj po opätovnom zohriatí si zachovávajú svoje zdraviu prospešné vlastnosti.
Ako správne pripraviť zdravé zemiaky:
- Varte ich v šupke
- Po uvarení nechajte vychladnúť
- Skladujte v chladničke
- Podávajte samotné alebo v ľahkých šalátoch
- V prípade potreby zohrejte – zdravé vlastnosti zostanú zachované
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho vydržia varené zemiaky v chladničke? Po tomto dátume buďte opatrní. Noc v kúpeľni je istá
Zemiaky na grécky spôsob sú miliónkrát lepšie ako hranolky. Je to vďaka prekvapivej zmesi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.