18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Travelpixs).
Umývanie ovocia a zeleniny je mimoriadne dôležitá činnosť, ktorá by sa rozhodne nemala prehliadať. Zaujímavé je, že samotné použitie vody na tento účel nemusí stačiť. Ak teda chcete mať istotu, že ovocie a zelenina boli dôkladne očistené skôr, ako sa dostali na váš tanier, umyte ich v roztoku špeciálne pripravenom na tento účel. Budete na to potrebovať lyžicu obľúbeného prípravku.

Foto: shutterstock/Travelpixs
Ovocie a zelenina môžu byť vystavené rôznym druhom kontaminácie, ktoré boli označené za nebezpečné pre naše zdravie, skôr ako sa dostanú na náš tanier. Ich správne umývanie je preto kľúčovou činnosťou v kuchyni. Bohužiaľ, samotná voda nie vždy stačí, preto sa pre lepšie výsledky oplatí siahnuť po vode s prídavkom jedlej sódy.
Prečo je umývanie ovocia a zeleniny také dôležité?
Ovocie a zelenina sú základnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Aby tomu tak bolo, je dôležité zabezpečiť, aby boli pred položením na stôl riadne očistené. Bohužiaľ, sú vystavené rôznym druhom kontaminantov, ktoré môžu mať vplyv na naše zdravie.
- Patria k nim aj zvyšky pesticídov, t. j. prípravkov na ochranu rastlín, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na organizmus.
Okrem toho sa na ovocí a zelenine môžu nachádzať:
- baktérie a vírusy,
- parazity a ich vajíčka,
- zvyšky pôdy,
- špina,
- prach,
- chemické kontaminanty,
- rôzne látky, ktorými boli obalené pri preprave.
Ako vidíte, zoznam potenciálnych zdravotných rizík je naozaj dlhý, a preto je tak dôležité zeleninu a ovocie pred konzumáciou dôkladne očistiť.
- Je to obzvlášť dôležité, ak sa konzumujú so šupkou.
Patria sem jablká, hrušky, uhorky a paradajky. Osobitnú pozornosť si vyžadujú aj bobuľové ovocie, listová a koreňová zelenina.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Ako umývať ovocie a zeleninu? Keď samotná voda nestačí
Umývanie ovocia a zeleniny je jednou z kľúčových otázok, pokiaľ ide o starostlivosť o vaše zdravie. Úplným základom je ich oplachovanie pod tečúcou vodou. Bohužiaľ, ako už vieme, nie vždy to stačí. Z tohto dôvodu v obchodoch nájdete špeciálne tekutiny na umývanie ovocia a zeleniny. Takýto prípravok si však môžete pripraviť aj sami doma a použiť ho na dôkladné očistenie zeleniny a ovocia od všetkých nečistôt.
- Na tento účel možno použiť jedlú sódu, ktorá sa vyznačuje svojou univerzálnosťou.
Výborne sa hodí aj na umývanie ovocia a zeleniny ako prírodný a bezpečný prostriedok na odstraňovanie pesticídov a iných nečistôt. Namáčaním ovocia a zeleniny v takomto roztoku môžete znížiť množstvo chemikálií, a tak sa postarať o svoje zdravie.
Najmä preto, že takýto tip na čistenie ovocia a zeleniny je mimoriadne jednoduchý. Ako na to:
- V miske pripravíte roztok z jedného litra vlažnej vody s jednou polievkovou lyžicou jedlej sódy.
- Do tohto roztoku ponorte ovocie a zeleninu približne na 10-15 minút.
- Potom ich opláchnite pod tečúcou vodou.
- Po vysušení budú bezpečné na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varíte vajcia týmto spôsobom? Zničíte v nich všetky výživové vlastnosti
Ako dlho môžete uchovávať mäso v chladničke? Vysvetlíme vám to raz a navždy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.