18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergey Ryzhov).
Slivky, jablká, mandarínky, jahody – toto ovocie pozná každý, väčšina z nich ho má veľmi rada a rada ho kupuje. V obchodoch však nájdete aj iné hodnotné pochúťky, ktoré sa často prehliadajú. Je to chyba, pretože napriek ich exotickému pôvodu sa výborne hodia do mnohých jedál. Sú tiež ideálnym občerstvením. O akom ovocí hovoríme? Sú to datle, zistite, prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Sergey Ryzhov
Datle sú jednosemenné bobule, ktoré obsahujú telu prospešné mikroživiny. Obsahujú zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na činnosť čriev. Datle sa najviac pestujú v južnej Ázii a severnej Afrike. Vďaka vlastnostiam plodov sa strom, na ktorom rastú, stal známym ako „strom života“.
Prečo jesť datle?
Tieto plody sa dajú nájsť sušené aj čerstvé. Na Slovensku sú však rozhodne obľúbenejšie tie prvé.
- Napriek mnohým minerálnym látkam, ktoré obsahujú, sú oveľa menej obľúbené ako slivky, ktoré sú rovnako dobré pre peristaltiku čriev (stačia štyri kusy denne).
V ovocí nájdeme:
- 282 kcal,
- 8 g vlákniny,
- 2,45 g bielkovín,
- 0,4 mg vitamínu C,
- 0,165 mg vitamínu B5,
- 39 mg vápnika,
- 1,02 mg železa,
- 43 mg horčíka,
- 62 mg fosforu,
- 656 mg draslíka
- a 0,29 mg zinku.
Konzumácia datlí má mnoho výhod, okrem toho, že sú výborné pre črevá, pomáhajú ich čistiť, môžu tiež chrániť pred ukladaním cholesterolu a zlepšujú metabolizmus lipidov, a tým znižujú riziko vzniku aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych ochorení. Vysoký obsah draslíka pomáha chrániť organizmus pred hypertenziou tým, že udržiava normálny krvný tlak.
- Datle by mali do svojho jedálnička zaradiť aj ľudia trpiaci prekyslením žalúdka, pretože majú antacidifikačné vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať ťažkosti spôsobené týmto problémom vrátane bolesti brucha.
- Vďaka vitamínom skupiny B sú dobrou voľbou pre tých, ktorí trpia nespavosťou alebo hľadajú produkty, ktoré podporia zdravie nervového systému.
- Je dobré, aby sa vyskytovali v jedálničku športovcov, vďaka vysokému obsahu jednoduchých cukrov sú výborným občerstvením, ktoré dodá veľa energie. Dokážu tiež vyplniť nedostatok glykogénu vo svaloch.
Treba však pripomenúť, že ľudia s cukrovkou by nemali konzumovať datle, pretože tieto plody majú vysoký glykemický index, a tak spôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Ako používať datle v kuchyni?
Datle sú chuťovo sladké a niekedy sa prirovnávajú k medu alebo karamelu. Nie každý ich má rád kvôli ich štruktúre. Sušené ovocie je vláknité a môže sa zdať, že jete karamelový fondán.
- Datle sa môžu konzumovať sušené aj surové.
- Pre milovníkov ich chuti budú skvelou desiatou.
- Dajú sa použiť aj do iných jedál a hodia sa k rôznym šalátom a mäsu.
- Mnohí ľudia ich radi pridávajú do ovsenej kaše, pretože sa veľmi dobre hodia k sladkým prílohám.
- Zaujímavým pokrmom je pečenie datlí v cestíčku. Potrebujete len jednoduché lístkové cesto, do ktorého ovocie zabalíte a vložíte na niekoľko minút do rúry.
- Chutné sú aj datle so syrom, obalené tenkým plátkom šunky. Toto občerstvenie pečte niekoľko minút v dobre vyhriatej rúre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto ovocie môže nahradiť cukor a kávu. Musí sa však konzumovať s mierou.
Jedzte niekoľkokrát týždenne. Znížite si hladinu cholesterolu a zbavíte sa nadváhy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.