18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Vývar je nepochybne kráľom nedeľných obedov. Existuje toľko ľudí, toľko receptov a toľko rôznych metód. Existuje však jedno pravidlo, ktoré by mali dodržiavať všetci. Vysvetlíme si, kedy vývar osoliť, aby chutil lahodne a nestratil svoju chuť.

Foto: shutterstock/New Africa
Príprava vývaru sa zdá byť jednoduchá – stačí mäso, zelenina a korenie a je hotovo. V praxi to však nie je také jednoduché.
- Kľúčovým prvkom je moment pridania soli.
Práve ten určuje podstatu chuti a vône vývaru. Stačí jedna malá chyba a efekt bude opačný a polievka namiesto toho, aby získala, stratí. Rozhodol som sa na túto otázku opýtať kulinárskej majsterky, mojej babičky.
Kedy a koľko soli do vývaru? Vždy to urobte v tomto bode
Soľ je zvýrazňovač chuti, bez ktorého mnohé jedlá nechutia dobre. V prípade vývaru je dokonca potrebné zdôrazniť jeho čistotu. Na 5 litrov polievky budú bez problémov stačiť 2 polievkové lyžice. Otázkou však zostáva: kedy?
Prvá vec, ktorú mi moja babička povedala, bola, že na začiatku varenia sa vývar nikdy nesmie osoliť. Korenie potom blokuje chuť mäsa a zeleniny, ktoré sa dostanú do vývaru, a tie sú predsa základom pokrmu. Existuje len jedna správna odpoveď: vývar osolíme 10 minút pred koncom varenia.

Foto: shutterstock/tastyfood
Ktoré korenie do vývaru? Toto vždy funguje
Nezáleží na tom, či pripravujete kurací, kačací alebo hovädzí vývar. Pravidlo pre soľ je v oboch prípadoch rovnaké.
- Voliteľný čas varenia polievky je 3-4 hodiny na miernom ohni.
Nesmie sa variť, ale len „brnkať“. Aké korenie sa ešte oplatí hodiť do vývaru? Moja babička si nevie predstaviť, že by ho nepridala:
- zrnká čierneho korenia,
- bobkový list,
- nové korenie,
- petržlenová vňať,
- ligurček,
- cesnak.
Niektorí pridávajú aj zázvor, rozmarín a dokonca aj hrsť sušených húb. Vývar potom získava trochu orientálnejší charakter.

Foto: shutterstock/ungvar
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vývar je zakalený a vy neviete, čo robiť? Možno robíte chybu hneď na začiatku
Ako vybrať najlepšie avokádo? Stačí sa pozrieť na stopku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.