19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia).
Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s veľkým potenciálom. Recept sa v priebehu desaťročí vyvíjal a dnes cibuľová polievka kraľuje v najlepších reštauráciách. S naším receptom môžete aj vy premeniť svoju jedáleň na reštauráciu, ale musíte si dať pozor na vývar. Kombinácia kačacieho a hovädzieho mäsa je nevyhnutná.

Foto: shutterstock/photosimysia
Cibuľovú polievku si spájame s jedálnym lístkom dobrej reštaurácie a, samozrejme, s klasickými jedlami francúzskej kuchyne. Recept na cibuľovú polievku je naozaj triviálny a nemal by nikomu robiť problémy. Najťažšou časťou je dusenie cibule. Presne tak, dusenie, nie smaženie. Cibuľa by sa mala skaramelizovať vo vlastnej šťave, vtedy bude najlepšia. A, samozrejme, vývar, ktorý musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.
Cibuľová polievka. S týmto receptom premeníte svoju jedáleň na reštauráciu
Ingrediencie:
- 8 väčších cibúľ v žltej šupke,
- 4-6 strúčikov cesnaku,
- 2 kačacie stehná a kus trupu,
- 400 g kostí na hovädzí vývar,
- 2 mrkvy,
- polovica zeleru,
- vyčistené maslo,
- soľ, korenie, tymián, trochu rozmarínu,
- čajová lyžička bieleho vínneho octu,
- suché biele víno (pol pohára),
- niekoľko plátkov rožka alebo bagety,
- čedar alebo iný tvrdý a aromatický syr,
- voliteľne: malý pohárik brandy.

Foto: shutterstock/Photosiber
Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Tu je postup prípravý
1. Začnite tým, že si pripravíte základný vývar z mäsa a zeleniny. Kačacie mäso a hovädzie kosti zalejte vodou tak, aby ich zakryla. Pridajte očistenú mrkvu a zeler, niekoľko guľôčok nového korenia a 2-3 bobkové listy. Na miernom ohni varte, kým sa kačacie mäso takmer nerozpadne.
2. Kým sa vývar varí, pripravte si cibuľu. Ošúpte ju a nakrájajte na plátky. Cesnak nakrájajte na veľmi malé kocky.
3. Pripravte si hrniec s ťažkým dnom a zohrejte v ňom dve polievkové lyžice vyčisteného masla. Pridajte cibuľu a všetko varte na miernom ohni. Cibuľu nesmažte – mala by sa takmer variť na masle a vo vlastnej šťave.
4. Asi po 15 minútach dusenia pridajte k cibuli štipku soli a trochu cukru (stačí čajová lyžička). Pridajte aj 2-3 bobkové listy a duste ďalších 20 minút. Po tomto čase by mala cibuľa začať karamelizovať.
5. Pridajte cesnak, premiešajte a keď uvoľní svoju arómu, zalejte všetko suchým bielym vínom. Dôkladne premiešajte a počkajte, kým sa alkohol odparí. V tejto fáze môžete pridať aj brandy, ak ho používate.
6. Keď sa alkohol odparí, zalejte karamelizovanú cibuľu vývarom. Mäso oberte z kostí a pridajte do polievky. Podľa chuti dochuťte soľou, korením, tymiánom a rozmarínom. Varte ešte pol hodiny. Mala by len „bublať“ ako vývar.
7. Medzitým si pripravte krutóny. Nakrájajte rožok alebo bagetu na plátky, potrite ich trochou masla alebo pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte strúčikom cesnaku. Potom na každý plátok položte trochu strúhaného syra a zapečte v rúre, kým sa syr nerozpustí.
8. Horúcu polievku nalejte do misiek a na každú dajte lyžicu strúhaného syra. Podávajte s hriankou vedľa alebo zastrčenú do taniera.
TIP: Nezabudnite, že počas varenia, vyprážania a flambovania sa alkohol zväčša odparí, ale napriek tomu v pokrme zostane malé množstvo. Majte to na pamäti, keď napríklad cibuľovú polievku podávate tehotným ženám, deťom alebo iným osobám, ktoré by nemali konzumovať alkohol. Biele víno môžete nahradiť nealkoholickým vínom, ktoré má skvelú chuť a je úplne bezpečné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.