Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Kedysi ju jedli chudobní, dnes kraľuje v reštauráciách. Cibuľová polievka na tomto vývare bude najlepšia

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia). Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s...

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photosimysia).

Cibuľová polievka vznikla vo Francúzsku ako jedlo pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, pretože cibuľa bola (a stále je) lacná zelenina, ale s veľkým potenciálom. Recept sa v priebehu desaťročí vyvíjal a dnes cibuľová polievka kraľuje v najlepších reštauráciách. S naším receptom môžete aj vy premeniť svoju jedáleň na reštauráciu, ale musíte si dať pozor na vývar. Kombinácia kačacieho a hovädzieho mäsa je nevyhnutná.

Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Na tomto vývare bude najlepšia.
Foto: shutterstock/photosimysia

Cibuľovú polievku si spájame s jedálnym lístkom dobrej reštaurácie a, samozrejme, s klasickými jedlami francúzskej kuchyne. Recept na cibuľovú polievku je naozaj triviálny a nemal by nikomu robiť problémy. Najťažšou časťou je dusenie cibule. Presne tak, dusenie, nie smaženie. Cibuľa by sa mala skaramelizovať vo vlastnej šťave, vtedy bude najlepšia. A, samozrejme, vývar, ktorý musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.

Cibuľová polievka. S týmto receptom premeníte svoju jedáleň na reštauráciu

Ingrediencie:

  • 8 väčších cibúľ v žltej šupke,
  • 4-6 strúčikov cesnaku,
  • 2 kačacie stehná a kus trupu,
  • 400 g kostí na hovädzí vývar,
  • 2 mrkvy,
  • polovica zeleru,
  • vyčistené maslo,
  • soľ, korenie, tymián, trochu rozmarínu,
  • čajová lyžička bieleho vínneho octu,
  • suché biele víno (pol pohára),
  • niekoľko plátkov rožka alebo bagety,
  • čedar alebo iný tvrdý a aromatický syr,
  • voliteľne: malý pohárik brandy.
Vývar, na ktorom sa vari cibuľová polievka, musí byť silný a intenzívny. Najlepší bude z kačacieho a hovädzieho mäsa.
Foto: shutterstock/Photosiber

Najlepšia cibuľová polievka, akú ste kedy jedli. Tu je postup prípravý

1. Začnite tým, že si pripravíte základný vývar z mäsa a zeleniny. Kačacie mäso a hovädzie kosti zalejte vodou tak, aby ich zakryla. Pridajte očistenú mrkvu a zeler, niekoľko guľôčok nového korenia a 2-3 bobkové listy. Na miernom ohni varte, kým sa kačacie mäso takmer nerozpadne.

2. Kým sa vývar varí, pripravte si cibuľu. Ošúpte ju a nakrájajte na plátky. Cesnak nakrájajte na veľmi malé kocky.

3. Pripravte si hrniec s ťažkým dnom a zohrejte v ňom dve polievkové lyžice vyčisteného masla. Pridajte cibuľu a všetko varte na miernom ohni. Cibuľu nesmažte – mala by sa takmer variť na masle a vo vlastnej šťave.

4. Asi po 15 minútach dusenia pridajte k cibuli štipku soli a trochu cukru (stačí čajová lyžička). Pridajte aj 2-3 bobkové listy a duste ďalších 20 minút. Po tomto čase by mala cibuľa začať karamelizovať.

5. Pridajte cesnak, premiešajte a keď uvoľní svoju arómu, zalejte všetko suchým bielym vínom. Dôkladne premiešajte a počkajte, kým sa alkohol odparí. V tejto fáze môžete pridať aj brandy, ak ho používate.

6. Keď sa alkohol odparí, zalejte karamelizovanú cibuľu vývarom. Mäso oberte z kostí a pridajte do polievky. Podľa chuti dochuťte soľou, korením, tymiánom a rozmarínom. Varte ešte pol hodiny. Mala by len „bublať“ ako vývar.

7. Medzitým si pripravte krutóny. Nakrájajte rožok alebo bagetu na plátky, potrite ich trochou masla alebo pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte strúčikom cesnaku. Potom na každý plátok položte trochu strúhaného syra a zapečte v rúre, kým sa syr nerozpustí.

8. Horúcu polievku nalejte do misiek a na každú dajte lyžicu strúhaného syra. Podávajte s hriankou vedľa alebo zastrčenú do taniera.

@alfiecooks_

FRENCH ONION SOUP – SOUP SEASON 🧅 Welcome back to SOUP SEASON, my new series, where I show you how to make 10 of the best soups in town 🍂 For episode 1, we’re starting with a classic – FRENCH ONION SOUP 🇫🇷 It’s PERFECT for the colder days ahead – a bowl of sweet, sticky & gooey onions, topped with garlicky bread + oozy cheese 🥵 You can find the full written recipe down below – so let me know if you give it a go in the comments below 👇 And remember, if you like what you see, make sure to follow for more soup season with me 👨🏻‍🍳 INGREDIENTS (serves 4) 1kg brown onions 5 garlic cloves 50g (vegan) butter 2tbsp olive oil 2tbsp plain flour 250ml white wine 1.5l vegetable stock 1tbsp sugar Handful of fresh thyme Handful of fresh rosemary 2 bay leaves Salt Pepper 1x baguette 1x block (vegan) cheese Handful chives METHOD 1. Slice the onions, then add the butter + oil in a deep-bottomed pan. 2. Add the onions, season with salt, mix well + sautée on a medium heat until softened (15-20 minutes – stirring regularly to avoid burning). 3. Add the sugar, then cook for a further 10-20 minutes until golden + soft. 4. Mince the garlic + sautée until fragrant. 5. Add the plain flour, stir well until incorporated 6. Increase the heat, then add the wine gradually to deglaze the pan, stirring well as you go. 7. Add the hot vegetable stock, rosemary, thyme + bay, then simmer for 30 minutes. 8. Slice the baguette + toast under the grill with a splash of oil / in toaster. 9. Ladle the soup into heatproof bowls, put the bread on top, then cover with grated cheese. 10. Place under the grill until melted, then top with finely chopped chives + enjoy! #frenchonionsoup #frenchonion #soup #soupseason #series #comfortfood #homemadesoup #zerowastecooking #foodporn

♬ snowfall – Øneheart & reidenshi

TIP: Nezabudnite, že počas varenia, vyprážania a flambovania sa alkohol zväčša odparí, ale napriek tomu v pokrme zostane malé množstvo. Majte to na pamäti, keď napríklad cibuľovú polievku podávate tehotným ženám, deťom alebo iným osobám, ktoré by nemali konzumovať alkohol. Biele víno môžete nahradiť nealkoholickým vínom, ktoré má skvelú chuť a je úplne bezpečné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto polievka dokáže nahradiť celú večeru. Je plná chuti, sýta a hrejivá. Ideálna na zimné chladné dni

Paradajková polievka v tejto verzii poteší. Predtým, ako ich hodíte do hrnca, urobte s paradajkami jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dubajskú čokoládu si môžete vyrobiť sami za pár drobných. Je lepšia a zdravšia ako z ochodu

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz). Móda dubajskej čokolády je naďalej populárna. Za tabuľku tejto sladkej pochúťky však nemusíte v obchode minúť desiatky…

Presolili ste vývar? Existujú na to jednoduché metódy

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Aj tomu najskúsenejšiemu kuchárovi sa môže stať, že vývar presolí. Na rozdiel od iných polievok ho nie je…

Tieto vafle pripravíte bez kvapky mlieka. Sú oveľa chrumkavejšie ako tradičné

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/baibaz). Tečú sa vám sliny pri pomyslení na chutné, chrumkavé vafle? Skúste si ich pripraviť doma. Nezaberie vám to…

Najzdravšie ovocie sveta rastie aj vo vašej záhrade

20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodmoments). Sladké, šťavnaté a priam nabité zdravím. Toto obľúbené bobuľové ovocie nájdete nielen v každej záhrade, ale aj v…

Toto je najlepšia marináda na bravčové mäso. Zvýrazní chuť a pri smažení sa z neho nebude odlupovať obal

19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leanne Irwin). Čo sa dá urobiť, aby boli bravčové rezne jemné a šťavnaté? Túto otázku si kladie mnoho ľudí,…

Auto Trendy

Automobilka BYD mieri do Európy: Výroba sa rozbehne už v roku 2025!

21.2.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka BYD prináša revolúciu na európsky trh. Už od roku 2025 plánuje spustiť výrobu priamo v Európe, pričom prvými modelmi z výrobnej linky budú…

Prémiové oleje vs. bežné značky – Rozdiel, ktorý rozhoduje!

21.2.2025 Redakcia Auto trendy - Výber správneho motorového oleja nie je len otázkou ceny či značky. Prémiové oleje ponúkajú výhody, ktoré mnohé lacnejšie alternatívy jednoducho nedokážu. Od lepšej ochrany motora…

Vybrzďovači, pomalí šoféri a ďalší: Títo vodiči vás zaručene naštvú!

21.2.2025 Redakcia Auto trendy - Každý vodič sa už stretol s typmi šoférov, ktorí dokážu pokaziť deň na cestách. Či už ide o vybrzďovačov, obsadzovačov parkovacích miest alebo tých, ktorí…

Ekológia na úkor asfaltu? Nórske cesty trpia pod náporom elektrických kolosov

21.2.2025 Redakcia Auto trendy - Nórsko je známe ako lídrom elektromobility, no jeho ambiciózne plány na zlepšenie ovzdušia prinášajú neočakávané problémy. Elektrické vozidlá, ktoré dominujú na cestách, spôsobujú zvýšené opotrebovanie…

Máte dosť ranného škrabania okien? Tento trik vás zachráni!

21.2.2025 Redakcia Auto trendy - Zimné rána môžu byť pre motoristov nočnou morou – zamrznuté okná a nekonečné škrabanie. Ale čo ak existuje jednoduché riešenie, ktoré vám ušetrí čas aj…

Bazárové pasce: Ako sa nenechať oklamať pri kúpe auta?

20.2.2025 Redakcia Auto trendy - Kúpa auta z bazáru môže byť výhodná, ale tiež poriadne riskantná. Viete, že niektoré bazáre ponúkajú fejkové inzeráty, aby vás nalákali na pobočku? Alebo že…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov