19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sri widyowati)
Hoci sa zemiaky u nás tešia trvalej obľube, existuje hľuza, ktorá ich môže úspešne nahradiť. Nie je veľmi populárna, ale obsahuje cenné živiny a protizápalové zložky, vďaka čomu sa odporúča pri všetkých druhoch kĺbových a svalových ochorení. A je tiež oveľa vhodnejšia pre tráviaci systém.

Foto: shutterstock/sri widyowati
Exotický bratranec zemiakov
Je väčší a podlhovastejší ako naše zemiaky, má tmavšiu šupku a pestuje sa v Ázii, Afrike a Južnej Amerike. Maniok, ako sa mu hovorí, možno označiť za vzdialeného príbuzného našich domácich zemiakov a podobne ako zemiaky sa konzumuje: ako základ jedla na večeru. Hoci v našej krajine je najpopulárnejšia a najdostupnejšia manioková múka alebo tapioka a guľôčky z nej obľúbené v nápojoch bubble tea, maniok nie je nemožné kúpiť.
Čerstvé maniokové hľuzy si môžete úspešne kúpiť na webových stránkach a bez obáv ich pripraviť podobne ako naše zemiaky: uvariť, roztlačiť na kašu alebo upiecť – v ktorejkoľvek z týchto verzií maniok chutí vynikajúco a neprevláda nad chuťou mäsových alebo zeleninových príloh, čím poskytuje vynikajúci základ pre akékoľvek jedlo. Existuje však oveľa viac zdravotných výhod konzumácie manioku.
Maniok – pokladnica vitamínov a stopových prvkov
Maniok je veľmi bohatým zdrojom sacharidov, obsahuje približne 30 % škrobu, 5 % cukrov a 2 % ľahko stráviteľných bielkovín. Okrem toho je maniok zdrojom takých vitamínov, ako sú napr:
- vitamínu A,
- vitamínu B1,
- vitamín B2,
- vitamínu B3,
- vitamín B6,
- vitamín B9,
- vitamín C,
- draslík,
- vápnik,
- horčík.

Foto: shutterstock/Kris Lou
Maniok – s čím pomáha?
Maniok vykazuje množstvo liečivých a podporných vlastností pri mnohých ochoreniach. Nemožno nespomenúť jeho silný protizápalový účinok, ktorý určite ocenia tí, ktorí trpia artritídou, reumatoidnou artritídou alebo osteoartrózou postihujúcou najmä seniorov. Okrem toho má maniok veľmi pozitívny vplyv na tráviaci systém, takže sa odporúča všetkým, ktorí trpia gastrointestinálnymi problémami. Mal by sa konzumovať pri:
- zápalové ochorenia čriev: ulcerózna kolitída, Crohnova choroba,
- zápcha a hnačka,
- žalúdočné vredy,
- neznášanlivosť lepku,
- celiakiu
- syndróm dráždivého čreva,
- malabsorpčný syndróm,
- Dühringova choroba.

Foto: shutterstock/Pavel105
Akoby to nestačilo, maniok tiež reguluje hladinu glukózy v krvi, zrýchľuje metabolizmus, poskytuje dlhý pocit sýtosti a obsahuje stopové množstvo bielkovín, takže ho môžu konzumovať aj ľudia s nízkobielkovinovou diétou. Maniok vo forme hľúz nájdete v internetových obchodoch za približne 7 eur za kilogram. Tapioka alebo manioková múka je k dispozícii v obchodoch s potravinami za približne 3 eurá za kilogram.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čím môžete nahradiť zemiaky? Hoci vyzerá ako banán, má s ním len málo spoločného. Slováci ho nevyužívajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.