19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova)
Pečeň plní množstvo mimoriadne dôležitých funkcií – od detoxikácie cez reguláciu metabolických procesov až po ukladanie živín. Bez preháňania preto môžeme povedať, že zdravá pečeň je základom pohody a správneho fungovania celého organizmu. Ako sa o ňu staráme? Najjednoduchšie, čo môžeme urobiť, je pozrieť sa na obsah nášho taniera a doplniť svoj jedálny lístok o produkty s priaznivým vplyvom na pečeň.

Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova
Aké sú funkcie pečene?
Začnime krátkou rekapituláciou z hodín biológie. Pečeň je spojená predovšetkým s detoxikáciou organizmu. Premieňa škodlivé látky na bezpečné formy, ktoré sa potom z tela odstraňujú. Dá sa teda povedať, že pôsobí ako filter, aj keď nie ľahký. Mastné mäso a údeniny, rýchle občerstvenie, sladkosti, vyprážané jedlá, alkohol a sladké perlivé nápoje, ktoré sa nachádzajú v jedálnom lístku mnohých z nás, sa pre ňu stávajú veľkou výzvou.
Treba spomenúť, že pečeň sa podieľa aj na premene bielkovín, tukov a sacharidov na energiu potrebnú pre telo, takže má dôležitú funkciu v rámci metabolizmu. Okrem toho je zodpovedná za produkciu žlče, ktorá je potrebná na trávenie tukov a vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. V pečeni sa tiež hromadia vitamíny A, D, K a B12, ako aj minerálne látky, najmä železo a meď.
Čo jesť pre zdravie pečene? Zaradiť do svojho jedálneho lístka každý deň
Čerstvé ovocie a zelenina sú jednými z najväčších spojencov pečene. Najmä krížovitá zelenina vrátane brokolice, karfiolu a kapusty a tmavozelená listová zelenina, ako je špenát a kel, obsahujú prospešné zlúčeniny. Vďaka nim dokážu podporiť detoxikáciu orgánu. Do stravy sa oplatí zaradiť produkty, ktoré obsahujú veľké množstvo cenných protizápalových antioxidantov. Citrusy, bobuľovité ovocie a avokádo sú v tejto kategórii na poprednom mieste.

Foto: shutterstock/kazmulka
Vláknina je priateľom pečene
Často sa diskutuje o dôležitej úlohe vlákniny v súvislosti s chudnutím. Jej účinky sú však oveľa širšie a zahŕňajú aj pozitívne účinky na pečeň. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, účinnejšie odstraňovať toxíny a znižuje riziko vzniku tukového ochorenia pečene. Celozrnné výrobky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny. Obzvlášť zaujímavé sú ovos a jačmeň, ktoré majú protizápalové účinky.
Vyberajte si zdravé tuky
Produkty bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ako sú olivový olej, orechy, avokádo a tučné ryby (losos, makrela, sardinky), poskytujú pečeni ochranný štít proti zápalom. Okrem toho regulujú hladinu cholesterolu a podporujú regeneráciu pečene.

Foto: shutterstock/rom_olik
Vysokokvalitné bielkoviny
Konzumácia bielkovín by sa nemala spájať len s profesionálnymi športovcami. Chudé zdroje tohto stavebného prvku, ako sú hydina, ryby, strukoviny a nízkotučné mliečne výrobky, sú dôležité pre regeneráciu pečeňových buniek. Zabraňujú vzniku zápalov v orgáne a pomáhajú udržiavať správne fungovanie metabolizmu. Pri starostlivosti o pečeň je tiež dôležité pamätať na pravidelné stravovanie a vyhýbať sa prejedaniu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Päť najlepších nápojov pre zdravú pečeň. Hepatológovia sa za tieto nápoje potľapkávajú po pleci
Tento nápoj si takmer nikto nepamätá. Pite ho každý deň, vaša pečeň sa vám rýchlo poďakuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.