19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leanne Irwin).
Čo sa dá urobiť, aby boli bravčové rezne jemné a šťavnaté? Túto otázku si kladie mnoho ľudí, pretože príprava takejto večere môže byť náročná. Málokto však vie, že stačí jednoduchá jednozložková marináda a mäso sa vám rozplynie v ústach.

Foto: shutterstock/Leanne Irwin
Bravčový rezeň je jedným z najznámejších jedál našej kuchyne. Slováci neustále hltajú šťavnaté mäso v zlatistom obale, ktoré najlepšie chutí so zemiakmi a uhorkou. Mohlo by sa zdať, že príprava takého obľúbeného jedla nie je náročná, ale zdanie býva klamlivé. V skutočnosti je pomerne náročné usmažiť dokonalé obalené bravčové rezne. Ako na to?
Bravčové mäso v jogurtovej marináde. Aký je prínos namáčania bravčového karé do jogurtu?
Každá rodina má svoj vlastný spôsob prípravy dokonalých bravčových rezňov. Bez ohľadu na recept, základom je tenko naklepané bravčové mäso namočené v rozšľahanom vajci, múke a strúhanke. Mnohí však zabúdajú, že pred smažením je potrebné urobiť ešte jednu vec. Ak to neurobíte, obal sa počas smaženia pravdepodobne odlepí od mäsa. Hovorím o príprave dobrej marinády. Nielenže dodá pokrmu aromatickú chuť, ale zároveň sa vďaka nej rezne stanú pevnými a chrumkavými. Niektorí ľudia na tento účel namáčajú mäso do mlieka, ale existuje aj iný, ešte lepší produkt – biely jogurt.
- Ten totiž obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá jemne rozkladá bielkovinové štruktúry.
- Vďaka tomu mäso zmäkne a získa mierne kyslastú príchuť, ktorá zvýrazní chuť celého pokrmu.
- Bravčové plátky jednoducho ponorte do jogurtu a nechajte ich takto niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.

Foto: shutterstock/olepeshkina
Ako pripraviť bravčové rezne v jogurte? Je to veľmi jednoduché
Po namočení bravčového mäsa môžete prejsť k ďalšej príprave.
1. Prebytočnú marinádu z mäsa odstráňte vidličkou.
2. Potom plátky obaľte v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke.
3. Na samotné smaženie je najlepšie zvoliť bravčovú masť, pretože dodá bravčovému mäsu arómu a zvýrazní jeho chuť. Dobre poslúži aj repkový olej.
4. Nezabudnite sa uistiť, že panvica je pred vložením rezňov do nej dobre rozohriata. Tuk by mal byť horúci, ale nemal by sa z neho dymiť.
5. Bravčové rezne smažte na strednom ohni približne 3 – 4 minúty, a keď obal stvrdne a získa zlatistú farbu, opatrne ich otočte na druhú stranu.
6. Po vybratí z panvice preložte mäso na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa z neho odcedil prebytočný tuk.

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do varených zemiakov nepridávajte maslo. S týmto prídavkom budú krémové a chrumkavé
Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.