20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz)
Okrem iného je obľúbenou prísadou do miešaných vajíčok, ale môže úspešne zdobiť aj sendviče a dodať im ďalšiu chuť. Hovoríme o pažítke, ktorá má mnoho živín a zdraviu prospešných vlastností.

Foto: shutterstock/MakroBetz
Pažítka – nutričné hodnoty
Okrem charakteristickej, mierne korenistej chuti a osviežujúcej vône je pažítka rastlinou, ktorá okrem iného obsahuje vitamíny C, B1, B2, A, E, D a K. Okrem toho je pažítka aj zdrojom minerálnych látok, ako sú vápnik, draslík, fosfor, železo, sodík, horčík, zinok, meď a selén.
Tým sa však nutričné výhody tejto rastliny nekončia, pretože obsahuje aj flavonoidy, betakarotén, zlúčeniny síry, kyselinu listovú, bielkoviny a vlákninu. A pokiaľ ide o kalórie, 100 g čerstvej pažítky poskytuje 35 kcal.

Foto: shutterstock/Marian Weyo
Pažítka – prečo by sa mala jesť?
Pažítka patrí do skupiny rastlín, ktoré sa vyznačujú silnými protirakovinovými účinkami. Hovoríme o zelenine z rodu Alium, do ktorého patria okrem iného aj cibuľa, pór a cesnak. V nich obsiahnuté zlúčeniny síry a organické zlúčeniny vo forme merkaptocysteínu, kvercetínu, flavonoidov a ajoénu silne znižujú riziko vzniku rakovinových buniek a metastáz.
Obohatenie stravy o pažítku znižuje aj riziko srdcových ochorení, pretože rastlina znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku a podieľa sa na procesoch zodpovedných za rozširovanie kapilár kože a slizníc.

Foto: shutterstock/MgPL
Vďaka obsahu vitamínu C posilňuje pažítka imunitu organizmu a odporúča sa ľuďom trpiacim anémiou. Zdraviu prospešné vlastnosti pažítky zohrávajú dôležitú úlohu aj pri liečbe ochorení močového mechúra a obličiek a zlepšujú funkciu tráviaceho systému.
Kontraindikácie pažítky
Pažítku by nemali konzumovať ľudia, u ktorých rastlina vyvoláva alergické reakcie, napr. vo forme tzv. žihľavky. Treba mať na pamäti aj to, že pažítka konzumovaná v nadmernom množstve môže mať preháňavý účinok a spôsobiť problémy so správnym fungovaním tráviacej sústavy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Praženica s pažítkou je raňajkovou klasikou. Ako ovplyvňuje telo?
Ázijčania jedia túto zeleninu každý deň a žijú dlho. Slováci ju takmer nepoznajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.