20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/jackf)
Avokádo nedávno dobylo slovenskú kuchyňu. Jeho maslová chuť sa dokonale hodí ku chrumkavému chlebu – či už nakrájanému na plátky alebo vo forme zamatovej pasty. Niekedy však môže byť po nakrájaní tvrdé ako kameň, čo môže pokaziť kulinársku víziu. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako ho za pár minút premeniť na jemnú krémovú pochúťku.

Foto: shutterstock.com/jackf
Avokádo si obľúbili vegetariáni a ľudia, ktorí držia redukčnú diétu. Mexická pasta guacamole je veľmi často na ich jedálnom lístku. Na jej prípravu potrebujete zrelé ovocie s mäkkou štruktúrou. V tomto článku predstavíme jednoduchý trik na zmäkčenie avokáda tvrdého ako kameň.
Ako skontrolujete zrelosť avokáda v obchode
Zmäknutému avokádu sa môžeme doma vyhnúť, ak v obchode venujeme pozornosť dôležitému detailu. Vôbec nejde o to, aby ste každý plod pomačkali prstami. Dôležité je pozrieť sa na stopku.
Ak má oblasť po nej zelený nádych, znamená to, že avokádo je ešte nezrelé, zatiaľ čo žltkastá farba signalizuje, že plod je pripravený na konzumáciu, čo je to, čo hľadáte. Avokádo môže mať po stopke aj hnedú škvrnu. Vtedy máme do činenia s prezretým a nie tak chutným ovocím. Preto sa oplatí venovať chvíľu výberu, aby ste si mohli vychutnať krémové, zrelé avokádo hneď po jeho kúpe.
Ako zmäkčiť tvrdé avokádo?
Sú prípady, keď v obchode nekúpite zrelé avokádo – všetky majú po stopke zelenú škvrnu. Existujú dva spôsoby, ako ho zmäkčiť.
- V prvom prípade môžeme ovocie vložiť do papierového vrecka s jablkami alebo banánom. Proces dozrievania potom bude trvať 1 až 3 dni.
- Druhým spôsobom sa však dá zvládnuť oveľa rýchlejšie. Avokádo jednoducho zabaľte do hliníkovej fólie a vložte ho do rúry vyhriatej na 100 stupňov Celzia na približne 25 minút. V prípade veľmi tvrdých plodov sa oplatí tento čas predĺžiť. Potom ovocie vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť. Po chvíli jeho štruktúra zmäkne – avokádo bude ideálne na prípravu guacamole.

Foto: shutterstock/New Africa
Ako skladovať avokádo, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé?
Okrem triku na zmäknutie avokáda sa oplatí poznať aj najlepšie spôsoby, ako ho udržať čerstvé. Aké to sú? Nezrelé ovocie je najlepšie skladovať pri izbovej teplote, kým nezmäkne. Zrelé avokádo by sa naopak malo skladovať v chladničke, aby sa spomalil proces dozrievania, a nakrájané avokádo by sa malo pokvapkať citrónovou alebo limetkovou šťavou a prikryť potravinárskou fóliou, aby sa zabránilo stmavnutiu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.