21.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate)
Hľadáte nápad na večeru, ale nudia vás obyčajné bravčové kotlety, mleté mäso alebo kurací rezeň? Máme pre vás niečo, čo svojou chuťou a štruktúrou poteší každého, dokonca aj tých, ktorí sa z nejakého dôvodu mäsu vyhýbajú. Karfiolové placky, podobné rezňom, budú chrumkavé, jemné a aromatické. Môžete ich pripraviť za pár chvíľ a bez mäsa. Dokonca aj ja ich milujem, ale jem ich pod dekou (aby zvuk chrumkania neprilákal hladných susedov).

Foto: shutterstock/NoirChocolate
Karfiolové placky, ktoré svojou konzistenciou a tvarom pripomína spomínané rezne, možno neznejú ako najlepšia položka na jedálnom lístku drahej reštaurácie. Ale garantujem vám, že chutia tak dobre, že po prvom súste, keď zavriete oči, budete sa cítiť ako na takomto mieste. Recept na karfiolové placky je lacný, veľmi jednoduchý a naozaj chutný, ale okrem spomínanej zeleniny sa musíte postarať aj o obalenie. Okrem strúhanky sa vám bude hodiť aj parmezán. Tento druh karfiolu chutí takmer ako nugetky (ale okorenené), takže ak máte doma zlého jedáka, tento recept ho prinúti jesť zeleninu bez zábran.
Zeleninová verzia rezňov. Chrumkavé ako sen a chutnejšie, ako si myslíte
Ingrediencie
- 1 karfiol,
- 2 väčšie vajcia,
- strúhanka,
- 3 PL strúhaného parmezánu,
- pšeničná múka (ideálna je múka typu 500),
- soľ, korenie, štipka cesnaku,
- olej alebo vyčistené maslo na vyprážanie.

Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich
Karfiolové placky – ako ich pripraviť:
Najskôr je potrebné karfiol namočiť. Celý karfiol zbavený listov vložte do misky naplnenej vodou s trochou octu a namočte na 10 – 15 minút. To umožní, aby vlákna zmäkli. Keď je karfiol dostatočne namočený, nakrájajte ho na plátky hrubé asi 1,5 cm vrátane nožičky a potom na väčšie ružičky. Každý kúsok posypte trochou soli, korenia a cesnaku a zalejte trochou olivového oleja alebo mlieka. Dôkladne vmasírujte korenie do zeleniny. Pripravte si prísady na oblohu. Vajíčka rozbijeme do misky a rozšľaháme. Podľa potreby pridajte korenie.

Foto: shutterstock/Maren Winter
Do dvoch hlbokých tanierov nasypte múku a parmezánovú strúhanku. Panvicu dôkladne rozohrejte na oleji. Obalte kúsky karfiolu rovnako ako bravčové kotlety – najprv v múke, potom dôkladne namočte do vajíčka a potom každú stranu obalte v strúhanke zmiešanej s parmezánom. Olej by mal byť horúci, pričom výkon horáka pod panvicou by mal byť stredný alebo nízky. Ide o to, aby bol karfiol zvonka pekne hnedý a v strede mäkký – vysoká teplota na to nie je vhodná. Karfiol by mal byť z oboch strán zlatistý, potom je hotový.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.