21.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aomas).
Vzhľadovo pripomínajú bielu špargľu, ale chutia úplne inak. V slovenskej kuchyni ich používame pomerne zriedkavo, čo je škoda, pretože sú pokladnicou vitamínov a minerálov. Sú bambusové výhonky zdravé? Určite.

Foto: shutterstock/aomas
Na Slovensku nie sú bambusové výhonky veľmi obľúbené, a ak áno, používajú sa najmä v japonských a čínskych jedlách – v sushi, ramene alebo omáčkach. Nič vám však nebráni pridať ich aj do iných jedál. Sú mierne chrumkavé, majú jemnú horkosladkú chuť a sú veľmi zdravé. Do svojho jedálnička by ich mali zaradiť najmä seniori, ale samozrejme nielen oni. Pomôžu aj pri chudnutí. Čo v nich nájdeme?
Sú bambusové výhonky zdravé? Títo ľudia by ich mali zaradiť do svojho jedálnička
- Bambusové výhonky sú nielen chutné, ale aj plné živín a vitamínov, najmä B6 (kyseliny listovej), A a E, známeho aj ako vitamín mladosti.
- Obsahujú aj veľa kvalitnej vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém a zabezpečuje pocit sýtosti na dlhší čas, čo ocenia ľudia, ktorí si strážia postavu alebo chcú schudnúť.
- Majú pomerne málo kalórií a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu všetkému je oveľa menej pravdepodobné, že budete medzi jedlami maškrtiť.
- Bambusové výhonky obsahujú aj draslík, sodík, vápnik, horčík, zinok a selén.
- Podporujú imunitu, spomaľujú procesy starnutia organizmu, chránia pred oxidačným stresom, neutralizujú voľné radikály a majú pozitívny vplyv na činnosť obehového a nervového systému.
- Pomáhajú tiež regulovať krvný tlak a predchádzať srdcovým ochoreniam.
POZOR! Je známych viac ako 1500 druhov bambusov, z ktorých je pre človeka jedlých len približne 110. Ostatné môžu obsahovať kyanid, preto kupujte len hotové, komerčne dostupné výrobky a neexperimentujte doma.
Ako jesť bambusové výhonky? Nájdete ich v rôznych formách
V obchodoch nájdete bambusové výhonky v rôznych formách, vrátane sušených, čerstvých (pred podávaním sa musia olúpať a uvariť) alebo konzervovaných, t. j. v pohároch alebo konzervách (pripravených na podávanie).

Foto: shutterstock/Nungning20
Vynikajúco zvýraznia chuť ázijských jedál, najmä tých s kuracím mäsom alebo tofu. Môžete ich pridať do pad thai, kari, ako aj do šalátov, šalátov a polievok. Nie sú príliš rušivé v chuti, aj keď ich miernu horkosť určite pocítite.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V obchodoch sa vyhýbame „zelenému zlatu“. Nízky obsah kalórií, vysoký obsah bielkovín a vlákniny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.