Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Podľa tohto receptu bude výnimočne jemná

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/istetiana). Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru. Veď mäso stačí len potrieť koreninami, vložiť do...

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/istetiana).

Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru. Veď mäso stačí len potrieť koreninami, vložiť do rúry a čakať, kým sa upečie. Ukazuje sa však, že dosiahnuť dokonale prepečenú bravčovú panenku nemusí byť také jednoduché. Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Prezradíme vám marinádu.

Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru.
Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Prezradíme vám marinádu.

Foto: shutterstock/istetiana

Ako pripraviť bravčovú panenku, aby nebola suchá?

Príprava šťavnatej bravčovej panenky sa začína dlho predtým, ako vstúpite do kuchyne. Aby ste si mohli vychutnať jemné mäso, je nevyhnutné vybrať dobrý kus.

  • V prvom rade musí byť čerstvé, čo spoznáte podľa jeho svetloružovej farby.
  • Takúto panenku potom doma očistíme a naložíme. Tento proces by mal trvať aspoň niekoľko hodín. Počas tejto doby mäso získa jedinečnú arómu a zároveň si počas tepelnej úpravy zachová svoju vlhkosť.
  • Malo by sa pripravovať na tukovom základe, t. j. na oleji alebo olivovom oleji. Tuk je najlepším nositeľom chuti a bravčová panenka ho má naozaj málo. Okrem toho dokonale zvlhčí panenku.
  • Obľúbeným spôsobom, ako si pripraviť šťavnatú bravčovú panenku je aj jej opečenie na panvici pred pečením. Vonkajšie póry mäsa sa vďaka teplu uzavrú. Vďaka tomu sa šťavy obsiahnuté vo vnútri mäsa zachovajú a počas ďalšej tepelnej úpravy, ktorou je pečenie, sa nevyparia.
  • Bravčová panenka sa nevysuší, ak je namočená v slanom náleve. Vďaka slanej vode bude neuveriteľne šťavnatá a s chrumkavou kôrkou.

Ako pripraviť marinádu na bravčovú panenku, aby bola šťavnatá?

  • Najšťavnatejšia bude vtedy, ak bude marináda na báze oleja. Môžete ho nahradiť olivovým olejom, ktorý je však aromatickejší a môže mierne zmeniť chuť mäsa.
  • Pridajte svoje obľúbené korenie. Do marinády na bravčovú panenku sa najlepšie hodí korenie ako cesnak a majorán. Marinádu možno obohatiť aj o bylinky, napríklad rozmarín alebo sušené bobule borievky. Zároveň pridajte aspoň 1 polievkovú lyžicu jablčného alebo vínneho octu, aby ste zintenzívnili chuť a dodali jej charakter.
  • Panenku dôkladne potrite pripravenou marinádou a nechajte ju v nej cez noc, t. j. niekoľko hodín. Na dosiahnutie ďalšieho efektu môžete misku s mäsom pevne uzavrieť, napríklad potravinovou fóliou.

Ako piecť bravčovú panenku, aby bol šťavnatá?

Šťavnatosť mäsa do veľkej miery závisí aj od toho, ako bolo pečené. Dôležitá je predovšetkým teplota a čas strávený v rúre. Veľmi častou chybou je príliš horúce a príliš dlhé pečenie.

Ako piecť bravčovú panenku, aby bol šťavnatá?
Foto: shutterstock.com/Katerininamd
  • Bravčová panenka bude šťavnatá, ak ju najprv vložíte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a po 30 minútach znížite teplotu na 160 stupňov Celzia.
  • Na druhej strane, celkový čas pečenia sa volí individuálne podľa veľkosti mäsa. Predpokladá sa, že na každý 1 kg bravčovej panenky je potrebných 60 minút pečenia.

Krehká panenka v omáčke – recept

Bravčová panenka v omáčke podľa tohto receptu je pozoruhodne jemná a šťavnatá. Rozpadá sa pod vidličkou a rozplýva sa v ústach. Navyše je veľmi aromatická a dobre sa hodí k smotanovej omáčke, do ktorej sme pridali huby a cibuľu. Pripravte si tento recept na nedeľný obed a celá rodina bude nadšená.

Podávajte ju so zemiakmi a obľúbeným šalátom.
Foto: shutterstock/Chubykin Arkady

Zloženie:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 pohár mlieka
  • 1 cibuľa
  • 8 šampiňónov
  • 250 ml 30% smotany
  • 3/4 pohára vody
  • 2 lyžice múky
  • soľ
  • korenie
  • sladká paprika
  • granulovaný cesnak
  • majoránka
  • olej

Postup prípravy bravčovej panenky:

  1. Bravčovú panenku nakrájajte na približne 1 cm dlhé plátky. Do misky nalejte mlieko a namočte do neho bravčovú panenku. Takto ju nechajte odstáť aspoň 2 hodiny.
  2. Medzitým nakrájajte huby na plátky a cibuľu na kocky.
  3. Na panvici rozohrejte olej a huby a cibuľu na ňom asi 3 minúty opekajte.
  4. Nakoniec ich osoľte a okoreňte.
  5. Keď huby vychladnú, pridajte smotanu, vodu, múku a papriku, cesnak a majoránku podľa chuti.
  6. Všetko dôkladne premiešajte.
  7. Namočené bravčové mäso ochuťte z oboch strán soľou, korením, paprikou, cesnakom a majoránom.
  8. Potom každý plátok obaľte v múke.
  9. Na panvici opäť rozohrejte dávku oleja. Keď je olej horúci, opekajte bravčovú panenku približne 2 minúty z každej strany.
  10. Plátky bravčovej panenky vložte do vymasteného plechu. Mäso prelejte smotanovou a hubovou omáčkou.
  11. Plech prikryte fóliou. Bravčovú panenku pečte 1 hodinu v rúre vyhriatej na 230 °C.

Po tomto čase je jemná bravčová panenka v omáčke hotová. Podávajte ju so zemiakmi a obľúbeným šalátom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najlepšia marináda na bravčové mäso. Zvýrazní chuť a pri smažení sa z neho nebude odlupovať obal

Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nudia vás sladké palacinky? Túto verziu si zamiluje celá rodina

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chiyacat). Palacinky sú častým hosťom na našich stoloch. Ak si ich však tentoraz chcete pripraviť trochu inak, a to…

Takto si umývajú vlasy japonské ženy. Urobte to isté a vaše vlasy budú žiariť, akoby ste práve navštívili salón.

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krystyna89). Ako často si máte umývať vlasy? Ukázalo sa, že vôbec nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. V poslednom…

Nahrádza kávu a raňajky. Napite sa ráno a dodáte si energiu a množstvo vitamínov.

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iPrach). Spomedzi mnohých variácií na tému kávy ste sa s týmto spôsobom jej prípravy pravdepodobne ešte nestretli. Tajomstvo spočíva…

Japonská manikúra dobýva salóny. Prirodzenosť je opäť v móde

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/adriaticfoto). Namiesto ďalšej vrstvy hybridu - perleťový lesk a starostlivosť z krajiny čerešňového kvetu. Japonské nechty sú novým must-have…

Nenápadné korenie so zázračnou mocou: Podpora trávenia je len jedným z jeho využití

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michele Caldarisi. Tento bežný lístok, ktorý nájdete takmer v každej kuchyni, skrýva neuveriteľné liečivé vlastnosti. Bobkový list nie je…

Auto Trendy

Od septembra už len do autorizovaného servisu? Nové pravidlá EÚ môžu výrazne zdražiť opravy áut!

24.4.2025 Redakcia Auto trendy - Od septembra 2025 budú opravy áut čeliť novým pravidlám. Rozhodnutie Európskej únie označované ako Data Act má zvýšiť bezpečnosť dát, no zároveň môže obmedziť prístup…

Kombinácia cenovej dostupnosti a moderného dizajnu prichádza do Európy!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska značka Leapmotor za podpory koncernu Stellantis rozširuje svoje pôsobenie v Európe a predstavuje svoju prvú elektrickú limuzínu, model B01. Tento cenovo dostupný elektromobil s…

Novinka v hybridných motoroch od Hyundai: Úspora paliva až o 45 %!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai opäť prekonáva očakávania motoristov po celom svete. Nová generácia hybridných motorov ponúka nielen vyššiu efektivitu, ale aj špičkové technológie, ktoré menia pohľad na budúcnosť…

Trasúci sa brzdový pedál? Tento problém môže byť vážnejší, než si myslíte.

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový pedál je jedným z najdôležitejších prvkov bezpečnosti na cestách. Ak cítite vibrácie či trasenie pri jej stlačení, môže to signalizovať vážny problém. V tomto…

Yamaha MT-09 PHEV: Novinka na dvoch kolesách?

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Motocykle už nie sú výhradne záležitosťou benzínových motorov alebo elektrickej budúcnosti. Yamaha prináša revolúciu a predstavuje hybridný motocykel MT-09 PHEV, ktorý kombinuje najlepšie vlastnosti spaľovacích…

Mazda má pripravený nový Wankel motor, brzdí ju však ešte jeden problém

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rotačných motorov môžu po rokoch snívania opäť zbystriť pozornosť. Mazda oznámila, že jej nový dvojrotorový Wankel motor je pripravený na sériovú výrobu a spĺňa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov