22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/istetiana).
Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru. Veď mäso stačí len potrieť koreninami, vložiť do rúry a čakať, kým sa upečie. Ukazuje sa však, že dosiahnuť dokonale prepečenú bravčovú panenku nemusí byť také jednoduché. Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Prezradíme vám marinádu.

Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Prezradíme vám marinádu.
Foto: shutterstock/istetiana
Ako pripraviť bravčovú panenku, aby nebola suchá?
Príprava šťavnatej bravčovej panenky sa začína dlho predtým, ako vstúpite do kuchyne. Aby ste si mohli vychutnať jemné mäso, je nevyhnutné vybrať dobrý kus.
- V prvom rade musí byť čerstvé, čo spoznáte podľa jeho svetloružovej farby.
- Takúto panenku potom doma očistíme a naložíme. Tento proces by mal trvať aspoň niekoľko hodín. Počas tejto doby mäso získa jedinečnú arómu a zároveň si počas tepelnej úpravy zachová svoju vlhkosť.
- Malo by sa pripravovať na tukovom základe, t. j. na oleji alebo olivovom oleji. Tuk je najlepším nositeľom chuti a bravčová panenka ho má naozaj málo. Okrem toho dokonale zvlhčí panenku.
- Obľúbeným spôsobom, ako si pripraviť šťavnatú bravčovú panenku je aj jej opečenie na panvici pred pečením. Vonkajšie póry mäsa sa vďaka teplu uzavrú. Vďaka tomu sa šťavy obsiahnuté vo vnútri mäsa zachovajú a počas ďalšej tepelnej úpravy, ktorou je pečenie, sa nevyparia.
- Bravčová panenka sa nevysuší, ak je namočená v slanom náleve. Vďaka slanej vode bude neuveriteľne šťavnatá a s chrumkavou kôrkou.
Ako pripraviť marinádu na bravčovú panenku, aby bola šťavnatá?
- Najšťavnatejšia bude vtedy, ak bude marináda na báze oleja. Môžete ho nahradiť olivovým olejom, ktorý je však aromatickejší a môže mierne zmeniť chuť mäsa.
- Pridajte svoje obľúbené korenie. Do marinády na bravčovú panenku sa najlepšie hodí korenie ako cesnak a majorán. Marinádu možno obohatiť aj o bylinky, napríklad rozmarín alebo sušené bobule borievky. Zároveň pridajte aspoň 1 polievkovú lyžicu jablčného alebo vínneho octu, aby ste zintenzívnili chuť a dodali jej charakter.
- Panenku dôkladne potrite pripravenou marinádou a nechajte ju v nej cez noc, t. j. niekoľko hodín. Na dosiahnutie ďalšieho efektu môžete misku s mäsom pevne uzavrieť, napríklad potravinovou fóliou.
Ako piecť bravčovú panenku, aby bol šťavnatá?
Šťavnatosť mäsa do veľkej miery závisí aj od toho, ako bolo pečené. Dôležitá je predovšetkým teplota a čas strávený v rúre. Veľmi častou chybou je príliš horúce a príliš dlhé pečenie.

Foto: shutterstock.com/Katerininamd
- Bravčová panenka bude šťavnatá, ak ju najprv vložíte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a po 30 minútach znížite teplotu na 160 stupňov Celzia.
- Na druhej strane, celkový čas pečenia sa volí individuálne podľa veľkosti mäsa. Predpokladá sa, že na každý 1 kg bravčovej panenky je potrebných 60 minút pečenia.
Krehká panenka v omáčke – recept
Bravčová panenka v omáčke podľa tohto receptu je pozoruhodne jemná a šťavnatá. Rozpadá sa pod vidličkou a rozplýva sa v ústach. Navyše je veľmi aromatická a dobre sa hodí k smotanovej omáčke, do ktorej sme pridali huby a cibuľu. Pripravte si tento recept na nedeľný obed a celá rodina bude nadšená.

Foto: shutterstock/Chubykin Arkady
Zloženie:
- 500 g bravčovej panenky
- 1 pohár mlieka
- 1 cibuľa
- 8 šampiňónov
- 250 ml 30% smotany
- 3/4 pohára vody
- 2 lyžice múky
- soľ
- korenie
- sladká paprika
- granulovaný cesnak
- majoránka
- olej
Postup prípravy bravčovej panenky:
- Bravčovú panenku nakrájajte na približne 1 cm dlhé plátky. Do misky nalejte mlieko a namočte do neho bravčovú panenku. Takto ju nechajte odstáť aspoň 2 hodiny.
- Medzitým nakrájajte huby na plátky a cibuľu na kocky.
- Na panvici rozohrejte olej a huby a cibuľu na ňom asi 3 minúty opekajte.
- Nakoniec ich osoľte a okoreňte.
- Keď huby vychladnú, pridajte smotanu, vodu, múku a papriku, cesnak a majoránku podľa chuti.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Namočené bravčové mäso ochuťte z oboch strán soľou, korením, paprikou, cesnakom a majoránom.
- Potom každý plátok obaľte v múke.
- Na panvici opäť rozohrejte dávku oleja. Keď je olej horúci, opekajte bravčovú panenku približne 2 minúty z každej strany.
- Plátky bravčovej panenky vložte do vymasteného plechu. Mäso prelejte smotanovou a hubovou omáčkou.
- Plech prikryte fóliou. Bravčovú panenku pečte 1 hodinu v rúre vyhriatej na 230 °C.
Po tomto čase je jemná bravčová panenka v omáčke hotová. Podávajte ju so zemiakmi a obľúbeným šalátom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.