22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael)
Dá sa chlieb zmraziť? Áno, ale výrazne to ovplyvňuje jeho vlastnosti. Štúdie preukázali, ako podávanie mrazeného bieleho chleba ovplyvňuje glykemickú reakciu na jeho konzumáciu, t. j. hladinu cukru v krvi po jedle.

Nedávna štúdia uverejnená vo vedeckom časopise European Journal of Clinical Nutrition ukázala, že spôsob skladovania a prípravy chleba môže výrazne ovplyvniť reakciu organizmu na výrobok a vyvolanú hladinu cukru v krvi.
Štúdia zistila, že chlieb, ktorý bol najprv zmrazený a potom rozmrazený, vyvolal výrazne nižší nárast glukózy ako čerstvý chlieb. Navyše ďalšie opekanie rozmrazených plátkov toto množstvo ešte znižuje.
Kľúčom k týmto výsledkom bol škrob – hlavná zložka chleba
V pšeničnej múke je obsah škrobu viac ako 80 %. Vystavenie nízkym teplotám však spúšťa proces retrogradácie škrobu, čo vedie k tvorbe tzv. rezistentného škrobu, ktorý je odolný voči tráveniu v tenkom čreve. Takto transformovaný sa dostáva do hrubého čreva, kde sa stáva živinou pre črevné baktérie, ktoré produkujú butyrát, mastnú kyselinu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu s protizápalovými účinkami.

Foto: shutterstock/jreika
Odborníci poukazujú na to, že mrazenie chleba je nielen zdraviu prospešné, ale aj spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami. Milióny ton chleba skončia každý rok na skládke a predĺženie jeho trvanlivosti uskladnením v mrazničke môže výrazne znížiť množstvo odpadu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrazíte veľa potravín? Nezabudnite ich potom z mrazničky vyhodiť
Ako dlho môžete uchovávať mäso v mrazničke? Zníženie jeho kvality zaručené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.